Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Traineer på studiebesök

Äntligen fick vi traineer ta oss iväg på vårt studiebesök norrut! Något som planerades redan förra hösten, men som av förståeliga skäl då fick ställas in. På schemat stod besök på Sundsvallskontoret, vattenkraftstationen Kilforsen, Midskog, vindkraftparken Åskälen och Jämtkrafts solpark i Östersund.

traineerna står i vinterlandskap med vindsnurra i bakgrunden

Dag 1: Sundsvallskontoret

På tre dagar hann vi besöka Sundsvall, Sollefteå och Östersund. Alla dagar var lika fullspäckade. Vårt första stopp var på Svenska kraftnäts kontor i Sundsvall. Där bjöd Camilla Rydja, enhetschef på Underhåll, på en kontorsrundvandring och en presentation om underhåll på våra stationer.

Vi fick även ta del av erfarenheter kring Camillas ledarskap. Hon är en rutinerad distansledare vilket gjorde hennes erfarenheter aktuella när ledarskap på distans har blivit vanligare för oss flesta. 

Traineerna poserar utanför Sundsvallskontorets entré.

Vi hann också med en intressant presentation om revisionsprojekt från projektledarna Lena Kupari och Ingemar Sjöberg från enheten Projektledning Byggnation. Nya projekt hamnar ofta i fokus för många av traineerna i vardagen men revisionsprojekt är minst lika viktigt i vårt åldrande transmissionsnät.

Dag 2: Kilforsen och Midskog

Dag två började med ett besök på vattenkraftverket Kilforsen. Det är ett av Vattenfalls största vattenkraftverk och var väldigt spännande att besöka. Den påkostade maskinsalen, med marmorgolv och målningar, innehåller 3 Francisturbiner med en sammanlagd effekt på 296 MW och fallhöjden är 99 meter.

Kilforsen kraftverk byggdes mellan två älvar, bland annat för att bevara naturen runt älvarna bättre, vilket gör att det har en lite speciell konstruktion. Både in och ut från stationen leds vattnet genom långa tunnlar och innan kraftverket finns en konstgjord sjö som fungerar som utjämningsmagasin. Vi fick en rundvandring av hela kraftverket och lärde vi oss mycket nytt.

Traineerna på en bro, med forsen bakom sig

För att få en bättre förståelse för drift och underhåll av vattenkraftverk så planerade vi även in ett digitalt möte med Vattenregleringsföretagen (VRF) när vi var tillbaka i Stockholm. VRF ägs av många av Sveriges vattenkraftsproducenter och de har ansvar bland annat för att samordna och sköta vattenhushållningen i älvarna, samordna frågor som berör vattenkraftverksamheten samt att genomföra skadeförebyggande åtgärder.

Men tillbaka till våra studiebesöksdagar! Från Kilforsen körde vi till den nya stationen Midskog. Det är en riktigt stor station, nästan lika stort som 20 fotbollsplaner. På stationsområdet finns Svenska kraftnäts 400 kV- och 220 kV-ställverk och Jämtkrafts regionnätsstation på 130 kV.

Vi traineer fick en grundlig guidning av stationens alla delar av Albin Forsberg från enheten Underhåll. För några av oss var det första gången utrustning som frånskiljande brytare, strömtransformatorer, kontrollanläggningen kunde ses på nära håll. Det var häftigt att få förståelse för att tekniken på stationen möjliggör anslutning av elproduktion och fördelar elen till där det behövs. 

Dag 3: Vindpark och solpark

Den tredje dagen började med ett besök på Vasa Vind och Åskälens vindkraftpark. Parken togs i drift år 2020 och består av 80 vindkraftverk på totalt 288 MW, med en beräknad årlig produktion på 930 GWh. Den är direkt ansluten till Midskog, genom  en 220 kV kraftledning som ägs av Jämtkraft. Vasa Vind har varit delaktiga i utvecklingen och byggnationen och ansvarar nu för förvaltningen av parken.

De tog oss först igenom en presentation av Vasa Vind, byggnationen av parken samt framtida planer. Efter det fick vi åka ut och kolla på vindkraftverken lite närmre samt lära oss mer om hur de är uppbyggda, hur de fungerar och hur de underhålls. Självklart blev det även tid för lite poserande framför de ståtliga kraftverken. Allt i allt ett mycket givande besök!

Traineerna framför ett vindkraftverk

Från Vindkraftparken fick vi en härlig biltur genom vindkraftlandskapet ned till Östersund igen för att besöka Jämtkrafts kontor. Tillsammans med Östersundshem har Jämtkraft finansierat uppförandet av Östersunds solcellspark som vi traineer ville veta mer om.

På Jämtkrafts kontor togs vi emot av Caroline Hildahl, projektledare för Östersund Solpark, och Daniel Köbi, chef på avdelningen Strategi och reglering. Från dem fick vi veta mer om solparkens affärsmodell: privatpersoner och företag får köpa andelar av parken för att få avdrag på elfakturan till värdet av den producerade elen för det aktuella elpriset.

Caroline och Daniel guidade oss också genom solcellsparken som bara låg ett stenkast från kontoret. På bilden nedan ser ni Daniel och traineerna med solparken bakom oss. 

Traineerna står framför solparken

Från solcellsparken var det dags att bege oss hem mot Stockholm. De reflektioner som dök upp under hemresan rörde framförallt att studiebesöken definitivt gjorde det tydligt att Svenska kraftnät tillsammans med anslutna elproducenter har det gemensamma målet att möjliggöra energiomställningen.

Vi traineer vill tacka alla som guidat oss på studiebesöken och gett oss en bredare bild av vårt energisystem!