Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Glada traineer efter ett av vinterns genomförda studiebesök.
Glada traineer efter ett av vinterns genomförda studiebesök.

Vinterns studiebesök

Traineernas blogg. Sedan årsskiftet har vi traineer varit på ett flertal digitala studiebesök hos olika aktörer som verkar inom energibranschen. I och med Covid-19 har vi inte haft möjlighet att åka på några fysiska besök, det digitala formatet har dock gjort att vi har kunnat träffa fler företag.

De organisationer som vi träffat hittills under 2021 är Energimarknadsinspektionen, Nord Pool, Nordion Energi, Regeringskansliet och Vattenfall. I detta blogginlägg berättar vi vad dessa organisationer arbetar med och vad de presenterade för oss.

Energimarknadsinspektionen

Energimarknadsinspektionen (Ei) är den myndigheten som ska se till att energiföretagen i Sverige följer uppsatta lagar och regler. Det är Ei som bland annat ansvarar för tillståndsprövning av elnätet i Sverige vilket gör att Svenska kraftnät måste vara i nära kontakt med dem varje gång en ledning ska byggas. Under mötet hade de bland annat presentationer om intäktsramsregleringen, koncessionsprövningsprocessen samt flexibilitet och kapacitet i elnätet.

Nord Pool

Nord Pool är den ledande elbörsen i Europa och har framförallt verksamhet i stora delar av västra Europa. Företaget var tidigare helägt av de nordiska och baltiska TSO:erna men ägs nu till 66 % av Euronext och till 34 % av de tidigare ägarna.

De benade ut olika begrepp som Day Ahead och Intra Day marknader vilket gjorde den komplexa elmarknaden lite mer greppbar. Det var dessutom intressant att höra deras tankar och inspel på hur den framtida elmarknaden kommer se ut. 

Nordion Energi

Nordion Energi arbetar huvudsakligen med gasinfrastruktur och klimatneutral distribution av gas. Under besöket berättade de om deras gasinfrastruktur och på vilket sätt de bidrar till en hållbar energiomställning i samhället.

Ämnen som diskuterades lite djupare var ”Sector Coupling” (i och med gasens förmåga att erbjuda flexibilitet och lagringsförmåga i energisystemet) samt hur Nordion bidrar till en snabbare övergång till användandet av förnybara gaser.

Regeringskansliet

På Regeringskansliet arbetar de med att stödja regeringen i dess uppgift att styra landet. Studiebesöket var späckat med intressanta presentationer om bland annat Energienhetens arbete samt hur de jobbar med EU-frågor. Det var särskilt intressant att få en större förståelse för Svenska kraftnäts gränssnitt mot politiken samt hur Regeringskansliet arbetar mot olika myndigheter.

Vattenfall

Vi på Svenska kraftnät har många beröringspunkter med Vattenfall, till exempel i deras roll som elnätsägare samt fjärrvärme- och elproducent. I mötet med oss valde de att bland annat fokusera på deras elnätsverksamhet (Sthlmflex, nätanalys och interface mot Svenska kraftnät) samt deras roll som balansansvarig.  

Traineeprogrammet framåt

Efter vinterns fokus på att lära känna olika delar av branschen har vi nu andra aktiviteter planerade inom traineeprogrammet. I slutet av februari började de flesta av oss på nya enheter där vi ska praktisera under våren. Under denna vecka kommer vi även starta igång traineeprojektet där vi i år kommer göra en intressentanalys ur ett hållbarhetsperspektiv.

Nu ser vi fram emot att solen och våren kommer så att vi lättare kan ses på avstånd utomhus!