Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Traineernas blogg. Besök av Nord Pool och kick-off

Denna gång är det vi, Martina och Agnes, som tänkte uppdatera er om vad vi traineerna hade för oss tidigare under hösten. Från och med vecka 40 skulle vi spendera mer tid på våra respektive enheter för att lära oss om hur de arbetar, men innan dess hann vi med lite fler trainee-aktiviteter som vi tänkte berätta lite mer om nu!

Besök på departementet

Vi fick äran att hälsa på hos Infrastrukturdepartementet där vi blev varmt. Besöket innehöll bland annat information om hur beslut tas på EU-nivå, hur de arbetar med myndighetsstyrning, och en introduktion till elektrifieringsstrategin.

Kopplat till elektrifieringsstrategin diskuterade vi hur man kan arbeta med samverkan mellan olika aktörer samt kring ledtider kopplat till utbyggnad av stamnätet. Vi vill rikta ett stort tack till alla som vi fick träffa på departementet, det var ett spännande och givande besök!

Presentation av Nord Pool

Under veckan fick vi även celebert besök av en representant från Nord Pool Sverige - ett kontor med 5 personer och blygsamma 12 miljarder Euro i omsättning.

Vi fick en presentation om den europeiska elmarknadens uppbyggnad och utveckling samt Nord Pools roll häri. Bland annat fick vi inblick i hur pris bestäms mellan förbrukning och produktion och hur auktion/budgivning fungerar på day-ahead respektive intraday. Besöket innehåll även en intressant dragning om hur sektorn nu är inne i "the perfect storm in energy markets".

Kick-off med T20

Traineerna från 2020 (T20) hade planerat in en hel eftermiddag för oss färskingar, med trevligheter och utmaningar. T20 ville bland annat testa våra kunskaper i ett quiz om Svenska kraftnät, med frågor om utlandsförbindelser, stolptyper, ledarskapskriterierna, namn på stationer och så vidare.

Därefter skickade de ut oss på skattjakt med uppdrag att lokalisera olika "landmärken" runtom Sundbyberg. Eftermiddagen avslutades med middag - 18 personer (T20+T22) på Delibruket flatbread.

Traineerna 2022
Lagen som tävlade om att komma först fram till skatten.

Stort tack till departementet, Nord Pool och T20 för ett så bra avslut på vår sista vecka av första trainee-modulen! Nu ser vi fram emot att lära känna våra enheter närmare.