Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En statusuppdatering om läget i kraftsystemet

Svenska kraftnät publicerar nu en statusuppdatering om det aktuella läget i kraftsystemet i Systemutvecklingsplan 2020–2029. Planen ger en överblick över kraftsystemets utmaningar och pågående arbete för att möta samhällets behov av el.

Fotograf Tomas Ärlemo

I november 2017 publicerades Systemutvecklingsplan 2018–2027. Den är en samlad presentation av hur Svenska kraftnät ser på de utmaningar kraftsystemet står inför och vilka lösningar som behövs för att hantera dem. Statusuppdateringen följer upp vad som hänt de senaste två åren och sammanfattar även kraftsystemets utmaningar samt vilket arbete som pågår för att möta dem. Systemutvecklingsplan 2020–2029 innehåller också den tioåriga nätutvecklingsplanen för perioden 2020–2029.

- Utvecklingen av kraftsystemet består av många olika delar som införandet av europeiska regelverk, stora reinvesteringar och satsningar inom digitalisering och IT. Syftet med Systemutvecklingsplanen är att ge en överblick över det, säger Lowina Lundström, chef för division System.

Systemutvecklingsplanen ger en uppdaterad bild av kommande investeringar i nätet. Den samlade investeringsvolymen för tioårsperioden beräknas öka till cirka 60 miljarder kronor. Bland annat har genomförandet av NordSyd-paketet inletts, en satsning för att förstärka överföringskapaciteten i Mellansverige.

- Precis som tidigare ser vi en fortsatt snabb omställning av kraftsystemet, på grund av både politiska beslut och utveckling av ny teknik, nya användarmönster och helt nya användningsområden för el. Det ställer både ökade men även delvis andra krav på oss för att säkerställa ett kraftsystem som är säkert, effektivt och rustat för nya utmaningar, säger Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör på Svenska kraftnät.

För ett välfärdssamhälle och en industrination som Sverige är vikten av säker elförsörjning centralt. Det gäller inte minst mot bakgrund av energiomställningen, digitaliseringen och ett försämrat säkerhetspolitiskt läge i vår omvärld.

- Jag hoppas att såväl generalisten som den tekniska experten ska finna värdefull och intressant läsning i rapporten och jag ser fram emot en konstruktiv dialog rörande våra gemensamma utmaningar framöver, säger Lotta Medelius-Bredhe.

Läs den statusuppdaterade Systemutvecklingsplanen 2020-2029 här

Länkar och dokument