Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Förbrukningsreduktions­­resurser i effektreserven upphandlade för vintern 2017/2018

Svenska kraftnät ansvarar enligt lag (2003:436) för att upphandla en effektreserv. Den kan aktiveras av Svenska kraftnät vid extrema effektsituationer vintertid och omfattar både elproduktion och förbrukningsreduktion. Nu har förbrukningsreduktionen upphandlats för vintern 2017/2018.

Svenska kraftnät handlade tidigare i år upp produktionsdelen av effektreserven. Nu har 185 MW förbrukningsreduktion upphandlats vilket innebär att effektreservens totala storlek blir 747 MW vintern 2017/2018. Reserven ska omfatta totalt maximalt 750 MW. Förbrukningsreduktionen innebär att industriföretag mot ersättning minskar sin förbrukning.

– Effektreserven fortsätter att vara en viktig del i det svenska och nordiska kraftsystemet och förbrukningsreduktionen är ett viktigt komplement till produktionsdelen i reserven. Den utgör som sådan en grön balanseringsresurs i effektbristsituationer, säger Svenska kraftnäts marknads- och systemutvecklingsdirektör Niclas Damsgaard.

Upphandlingen av effektreservens förbrukningsreduktionsresurser kommande vinterperiod omfattar följande företag:

Vattenfall AB, 45 MW
Rottneros Bruk AB, 30 MW
Holmens Bruk AB, 110 MW

Tilldelningsbeslutets avtalsspärr gäller t o m 18 september.

För mer information, vänligen kontakta Svenska kraftnäts pressjour, tel. 010-475 80 10 eller press@svk.se.