Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Elförbrukningen i siffror – så mycket har vi sparat

Elanvändningen under hösten 2022 har varit lägre än under samma period 2021. Det framgår av siffror över elförbrukningen per månad jämfört med motsvarande siffror från året innan. Elförbrukningen varierar med årstid och väderlek – men de höga elpriserna och kampanjer om att spara el har också påverkat.

Stapeldiagram över elförbrukningen i Sverige sep 2021-dec 2022
Stapeldiagram över elförbrukningen i Sverige från september 2021 till och med december 2022. Siffrorna för september 2022 och framåt är justerade för väderfaktorer för att bli jämförbara med året innan.

 

Diagrammet som pdf för nedladdning (.pdf) Öppnas i nytt fönster

December blev åter en månad med minskad elförbrukning

Korrigerat för temperatur och kalendereffekter minskade förbrukningen av el i december med 8,2 procent. Störst är minskningen i elområde 4, södra Sverige. Där var minskningen 12,6 procent.

Graf över minskad elförbrukning i Sverige i december 2022 jämfört med december 2021

Kartan som pdf för nedladdning (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Mer om förbrukningen i december 2022:

December blev åter en månad med minskad förbrukning

Tidigare nyheter om månadsförbrukningen:

9,5 procent minskad elförbrukning i november

7,6 procent minskad elförbrukning i oktober

Hushållen kapar elförbrukningen kraftigt i september

Begränsar kostnaderna och ökar stabiliteten

Att förbrukningen minskar är bra både för dig som elkonsument som på så sätt begränsar dina elkostnader, och för kraftsystemets stabilitet. Om topparna i elförbrukningen blir lägre minskar risken för effektbrist, och därmed risken för frånkoppling för vissa användare.

Energimyndigheten drog igång informationskampanjen ”Varje kilowattimme räknas” i början av oktober 2022. Den stöds av Svenska kraftnät genom vår uppmaning att ”plana ut kurvan”. Minskningen i elförbrukning jämfört med hösten 2021 visar att samhället och medborgarna har följt myndigheternas uppmaningar om att spara el och flytta förbrukningen till tider då förbrukningen brukar vara lägre.

Energimyndighetens kampanj "Varje kilowattimme räknas" Öppnas i nytt fönster

Gemensam överenskommelse inom EU

EU:s medlemsländer har dessutom kommit överens om att minska elanvändningen med minst 5 procent under de timmar på dygnet då förbrukningen är som störst. Medlemsländerna ska dessutom sträva efter att minska den totala efterfrågan på el med minst 10 procent fram till och med den 31 mars 2023.

Karta över Sverige med stapeldiagram över elförbrukningen från september 2021 till december 2022, uppdelat per elområde
Elförbrukningen månadsvis och per elområde från september 2021 till december 2022. Siffrorna för hösten 2022 är justerade för väderfaktorer för att bli jämförbara med hösten 2021. Observera att stapeldiagrammen har olika skalor för att visa förbrukningen i respektive område.

Kartan som pdf för nedladdning (.pdf) Öppnas i nytt fönster

En djupare analys av förbrukningsstatistiken och fakta om hur den räknats fram finns på vår sida för elstatistik.

Elstatistik

Granskad