Information om ödrift
Svenska kraftnät har under många år arbetat med ödriftsförmågan runt om i Sverige. Ödrift är en elberedskapsåtgärd och innebär att elförsörjningen ska kunna säkerställas i mindre eller större delområden även utan koppling till transmissionsnätet.
För att kunna upprätta en ödrift behövs både tekniska och regulatoriska förutsättningar finnas på plats. Exempel på tekniska förutsättningar är behovet av lokal produktion, ett elnät som är anpassat för ödrift och möjlighet till dödnätsstart. Exempel på regulatoriska förutsättningar är att ansvarsfördelningen mellan olika aktörer vid en ödrift ska vara tydligt formulerad – det behöver finnas ödriftsplaner som bland annat innehåller initierings- och återuppbyggnadsplaner.
Broschyr om ödrift
Broschyren Ödrift - För att säkerställa elförsörjning i krissituationer ger översiktlig information om ödrift, beskriver hur ett ö-nät byggs upp efter ett nätsammanbrott och vilka tekniska parametrar som ska vara uppfyllda för att det ska fungera.
Ödrift - För att säkerställa elförsörjning i krissituationer (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Enligt elberedskapslagen (1997:288) har aktörer inom elförsörjningen anmälningsskyldighet vid förändringar i anläggningar och verksamheter som påverkar elförsörjning. Detta gäller även vid upprättande av ödriftsplaner.
Mer information om anmälan om förändring eller störning i elförsörjningen.
Frågor och svar om ödrift
Regelverk för elberedskapsverksamheten
Elberedskapsverksamheten omfattas av olika lagar, förordningar och föreskrifter.