Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Mobila reservstationer

Det finns tre mobila reservstationer i landet. De fungerar som en nationell reserv för region- och lokalnäten och kan lånas av alla elnätsföretag.

Svenska Kraftnät har tillsammans med Ellevio, Vattenfall och E.ON utvecklat tre mobila fördelningsstationer, som har fått namnen Bamse, Skalman och  Vargen. De fungerar som en nationell reserv för region- eller lokalnät om det skulle bli ett större haveri i en transformatorstation.

Stationerna kan lånas av alla elnätsföretag

Bamse ägs av Vattenfall, Skalman ägs av E.ON och Vargen ägs av Ellevio men eftersom de har finansierats med beredskapsmedel kan alla elnätsföretag låna dem. De får dock bara användas om det uppstår en skada på en befintlig anläggning, inte vid ombyggnader. Den som lånar hela eller delar av en mobil station bekostar själv transport och drift samt eventuell skada på stationen.

I Åsbro finns även en container som ägs av Svenska kraftnät. Den innehåller ett komplett 12 kV-ställverk med reläskydd, likriktare och batterier samt signaltablå. Ställverket innehåller brytarfack, en inkommande och tio utgående. Det kan användas separat eller tillsammans med Bamse eller Skalman.

Montering och transport av stationer

Stationerna levereras i container med moduler som byggs upp på plats. För respektive station finns detaljerade instruktioner för transport samt montering och nedmontering. De kan nedmonteras/monteras av erfarna elmontörer, det krävs ingen specialutbildning för enheterna.

Alla containrar har ett yttre mått som gör det möjligt att transportera dem på lastbil utan särskilt tillstånd. Samtliga brytare kan transporteras trycksatta med SF6-gas vilket innebär korta inställelsetider. Transformatorerna är monterade på trailer. Dessa kräver tillstånd från Trafikverket inför transport. Avrop för att använda dem görs via ägarna. Samråd kan ske inom elsamverkansledningar.

Ladda ner mer information om mobila fördelningsstationerna Bamse och Skalman (pdf, 1,5 MB, nytt fönster). (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Granskad