Elförsörjningen och omvärldsläget - lägesbedömning
Denna lägesbedömning ger en överblick av Svenska kraftnäts ansvarsområden i nuläget.
Lägesbild vecka 4, 2023
Nästa lägesbild publiceras vecka 6.
Sverige har ett ansträngt effektläge med bland annat stundtals höga elpriser. Det europeiska, och således även det svenska, energisystemet är kraftigt påverkat till följd av en rad faktorer, men främst av en kraftigt minskad leverans av naturgas från Ryssland till Europa och till viss del även av kraftigt minskade importflöden på el från Ryssland till Baltikum och Finland.
För Sveriges elsystem består konsekvenserna primärt av höga elpriser i elområde 3 och 4 men även i elområde 1 och 2 har priserna varit höga under senare delen av 2022. Det, för årstiden, varma vädret i Europa och milt och blåsigt väder i Sverige har för närvarande medfört lägre priser men de är fortfarande höga jämfört med historiska priser men lägre i nuläget än de var i november och december. Under föregående vecka var det ett enhetligt pris i samtliga elområden tre av veckans sju dagar.
Till det försämrade omvärldsläget tillkommer ett ökat importbehov då kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 är tagen ur drift fram till den 23 februari 2023. Detta tillsammans med det osäkra omvärldsläget, som medför försämrade importmöjligheter, gör att bedömningen av risken för effektbrist är reell.
Regeringen har gett Svenska kraftnät i uppdrag att ansöka hos Energimarknadsinspektionen om att använda intäkter från flaskhalsintäkterna för att finansiera ett nytt elstöd. Stödet ska riktas till hushållen i hela Sverige och avser ersättning för hushållens elkostnader under november och december 2022.
Svenska kraftnät har upphandlat produktion för mothandel i södra Sverige samt inlett en upphandling av förbrukningsflexibilitet i syfte att kunna minska förbrukning under höglasttimmarna, det vill säga då elförbrukningen är som allra störst.
Försäkringskassan kommer betala ut stöd till hushåll med start i februari. När det gäller elstödet till näringsidkare och juridiska personer kan tidplan klargöras först efter beslut av Energimarknadsinspektionen, Ei, statsstödprövning och tydliggörande av utbetalning från regeringen.
Vad har hänt
Sverige har ett ansträngt effektläge med bland annat höga elpriser. En rad samverkande omvärldsfaktorer såsom inställda gasleveranser från Ryssland till Europa, avställd kärnkraft i Frankrike medför att priserna har skjutit i höjden och att marginalerna för att upprätthålla balans i elsystemet har minskat.
Omfattande LNG-leveranser (flytande naturgas) till gasberoende länder i Europa från andra leverantörer än Ryssland, förbättrade nivåer i vattenmagasinen i Norge och minskad elförbrukning i Sverige har dock förbättrat situationen jämfört med tidigare i höstas. Plötsliga bortfall av produktion kan dock snabbt minska marginalerna i kraftsystemet.
Svenska kraftnät följer utvecklingen noggrant och har analyserat hur ett antal scenarier och hur förändrade omvärldsfaktorer skulle kunna påverka effekttillräckligheten under hösten och vintern. Utfallsrummet i resultat är stort men återspeglar samtidigt de stora osäkerheter som finns i omvärldens utveckling.
Reparationen av den tredje reaktorn vid kärnkraftverket i Olkiluoto OL3 pågår och reaktorn återupptar ordinarie drift 8 mars.
Reparationsarbetet på Ringhals 4 pågår till den 23 februari.
Elanvändningen minskade med 8,2 procent i december jämfört med december 2021, korrigerat för temperatur- och kalendereffekter (vilket följer utvecklingen under föregående månader: september, oktober, november och december).
Både år 2021 och 2022 har december varit relativt kallt i elområde 3 och 4, vilket stärker antagandet om att elanvändare i större utsträckning minskat användningen i topplasttimmarna och flyttat sin elanvändning från dessa timmar. Den minskade elanvändningen förbättrar prognosen för vintern över antalet timmar som Sverige är importberoende.
Bedömning
Risken för effektbrist är fortfarande reell på grund av att Ringhals 4 är tagen ur drift fram till 23 februari 2023, samt på grund av att omvärldsläget medför en större osäkerhet avseende importmöjligheterna.
Enligt den tillförlitlighetsnorm som Energimarknadsinspektionen på regeringens uppdrag tagit fram, ska produktion och import av el kunna täcka hela det förväntade förbrukningsbehovet 99,989 procent av tiden under ett år. Flera av scenarierna som Svenska kraftnät tog fram under hösten 2022 pekade på att denna norm inte kunde uppfyllas på grund av ovan angivna faktorer och därav att risken för bortkoppling bedömdes vara reell.
Den minskade elanvändningen under september-december förbättrar dock prognosen för vintern över antalet timmar som Sverige är importberoende. Kan förbrukningsminskningen fortsätta under kommande vintermånader minskar risken för effektbrist och vi uppnår tillförlitlighetsnormen.
Importberoendet kan dock mildras om alla hjälps åt att minska eller flytta förbrukningen av el vid effekttoppar som oftast inträffar på morgnar och kvällar – likt den trend som observerats i september i år. Om förbrukningen minskas med 2 procent under topplasttimmarna sker en tydlig förbättring av effekttillräckligheten.
Svenska kraftnät rekommenderar även fortsättningsvis att samhällsviktig verksamhet ser över sin kontinuitetsplanering kopplat till beroende av el och vidtar åtgärder om det erfordras. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram planeringsstöd för bortfall av energi: Planeringsstöd för bortfall av energi (msb.se) Öppnas i nytt fönster
Scenarier/möjliga händelseutvecklingar
Svenska kraftnät följer utvecklingen noggrant och har analyserat hur ett antal scenarier och hur förändrade omvärldsfaktorer skulle kunna påverka effekttillräckligheten under vintern. Utfallsrummet i resultat är stort men återspeglar samtidigt de stora osäkerheter som finns i omvärldens utveckling.
Här beskrivs övergripande olika typer av möjliga händelseutvecklingar, fördelat i tre kategorier, med fokus på eleffektbrist.
Bäst utveckling
- En fortsatt mild och blåsig vinter i Sverige och Europa
- Inget bortfall av större produktionskällor
- Nivåerna i vattenmagasinen i Sverige och Norge är höga
- Den observerade trenden gällande minskad elförbrukning håller i sig och ligger under 2021 års nivåer
- Säker och stabil elproduktion i Europa
Sämst utveckling
- Kall vinter med lite eller ingen blåst i Sverige och Europa. Detta skulle sannolikt leda till högre priser samt minskad importmöjlighet.
- Bortfall av större produktionskällor i Sverige eller i Europa (på grund av reparation/översyn eller annan orsak)
- Bortfall av importmöjlighet via HVDC-länkar (på grund av reparation/översyn eller annan orsak)
- Länder med stor andel naturgas i sin energimix lyckas inte ersätta den ryska naturgasen till vintern 2023/2024.
Mest trolig utveckling
- Större importberoende i vinter än tidigare år
- Fortsatt höga elpriser
- Olkiluoto 3 är tagen ur drift fram till början av februari men i dagsläget ser Svenska kraftnät inte någon risk för effektbrist på grund av detta. Om det kommer fler perioder med kyla och lite vind kan läget bli mer ansträngt.
- Fortsatt milt väder under vecka 4 med mycket vind.
För att möta de konsekvenser som identifierats pågår ett arbete på Svenska kraftnät tillsammans med andra myndigheter, nätbolag och elproducenter för att i möjligaste mån förebygga effektbrist samt att hantera en eventuell effektbristsituation på ett så kontrollerat sätt som möjligt.
Vidare har Svenska kraftnät fått flera regeringsuppdrag som syftar till att dämpa de höga elpriserna eller mildra konsekvenserna av dem.
Några exempel på aktiviteter och åtgärder som skett i närtid, pågår eller som ska ske:
Stöd till elanvändare
Mer information kring stöd till elanvändare.
Förebyggande åtgärder för att minska risken för en effektbristsituation
Effektreserven om 562 MW är tillgänglig fram till 15 mars.
Energimyndigheten startade en förbrukningsdämpande kampanj den 4 oktober i syfte att minska elanvändningen. Svenska kraftnät stödjer Energimyndigheten genom att sprida information.
Förberedande åtgärder inför en eventuell manuell förbrukningsfrånkoppling
För att en eventuell frånkoppling ska kunna ske så kontrollerat som möjligt arbetar Svenska kraftnät med att förbereda både den egna organisationen och elförsörjningens aktörer på själva bortkopplingen. Därtill samverkar och informerar Svenska kraftnät med länsstyrelser kring vad en eleffektbrist och MFK är för att de ska kunna förbereda sin egen krisberedskap. Svenska kraftnät för även en tät dialog med departementet samt berörda myndigheter som Energimyndigheten och MSB. Så här funkar frånkoppling om elen inte räcker till.
Övriga åtgärder
Svenska kraftnät har sedan tidigare stärkt beredskapen kring sina anläggningar med anledning av det försämrade säkerhetsläget. Svenska kraftnät anpassar löpande säkerhetsåtgärderna utifrån hur säkerhetsbilden utvecklas.
Svenska kraftnät vill understryka vikten av att anmäla säkerhetshotande händelser eller verksamhet till Säkerhetspolisen. Kontakta även gärna Svenska kraftnät angående händelser och verksamhet som avviker från normalbilden. Den sammantagna informationen möjliggör för Svenska kraftnät att skapa en mer heltäckande lägesbild.
Svenska kraftnät samverkar kontinuerligt med berörda myndigheter på nationell och regional nivå, departement och aktörer inom elförsörjningen.
Sedan flera år tillbaka genomförs regelbundna samverkansmöten med de större elnätägarna och elkraftproducenterna där aktuellt driftläge gås igenom. Svenska kraftnät har också ett forum med de större elbolagens kommunikationschefer där informationsutbyte sker.
Energisektorn uppmanas stärka beredskapen för cyberattacker
ENISA uppmanar energisektorn till genomgång av sin cybersäkerhetsberedskap.