Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Reparationsberedskap

Aktörerna inom elsektorn har ett ansvar för att utforma och underhålla sina anläggningar så att de är robusta, tillgängliga och tillförlitliga. Men situationer kan uppstå där det inte är rimligt att klara av situationen på egen hand eller tillsammans med någon annan i branschen. 

Beredskapsmateriel för transmissions- och regionnät

För att stödja aktörerna har Svenska kraftnät skapat en gemensam reparationsberedskap som kan användas vid svåra påfrestningar som till exempel terrorattentat eller naturkatastrofer.

I beredskapsmaterielet ingår materiel, utrustning, fordon och utbildade resurser för både transmission- och regionnät. Det går att bygga tillfälliga ledningar förbi drabbade ledningssektioner eller ersätta enstaka stolpar som inte fungerar.

Materielet ska bara användas vid svåra påfrestningar i samhället eller till beredskapshöjande övningar. På förfrågan kan materielet avropas av företag inom elförsörjningen. Förfrågan kan göras via en blankett i det webbaserade stödsystemet Susie, via e-post eller via telefon till Svenska kraftnät.

Blankett för lån av Svenska kraftnäts beredskapsmateriel (.docx) Ladda ner

Lånet av beredskapsmateriel är kostnadsfritt men användaren betalar omkostnader som transport och drivmedel. Avändararen får även betala för skadat eller borttappat materiel. Det finns också två stycken mobila fördelningsstationer som ägs och förvaltas av Vattenfall Eldistribution och E.ON Elnät Sverige. Dessa stationer kan vid en kritisk situation avropas även av andra elnätsföretag i Sverige.

Mer om de mobila fördelningsstationerna.

Utbildning av reparationsresurser till Svenska kraftnäts insatsstyrka

Vid en större störning på transmission- eller regionnät kommer inte den ordinarie tekniska personalen att räcka till. För att förstärka förmågan att hantera en störning erbjuder vi en utbildning för tekniker som arbetar inom distributionsnätsverksamhet. Vi siktar på att årligen ta in och utbilda 16 tekniker. 

Om du är intresserad av att ingå i vår insatsstyrka för att bistå elbranschen vid akuta reparationsinsatser, får du göra ett antagningsprov. Om du blir antagen skrivs det ett avtal med din ordinarie arbetsgivare. Om du kommer med i insatsstyrkan förbinder du dig att delta vid repetitionsutbildningar samt att finnas tillgängliga för eventuella insatser.

Läs mer om utbildningen och insatsstyrkan.

Förstärkning via frivilliga resurser

Det finns förstärkningsresurser att hämta från några av frivilligorganisationerna. Organisationer som listas här har fått nödvändig utbildning och instruktion för att kunna gå in och fylla en funktion inom elförsörjningen. Svenska kraftnät har avtal med organisationerna men det är beställaren av en resurs som skriver avtal med den som ska rycka in.

Avtalen finns att hämta i systemet Susie (klicka dig vidare till inloggningssidan). Öppnas i nytt fönster

Är du intresserad av att bli frivilligresurs?

Information om utbildningar för frivilliga.

Frivilliga Automobilkåren och Bilkåren

Hos Frivilliga Automobilkåren (FAK) och Bilkåren finns bandvagnsförare, terrängbilsförare, bandtraktorförare och operatörer till reservelverk. Dessa resurser kan avlösa eller förstärka elnätsbolagens ordinarie personal.

Frivilliga Automobilkårens webbplats. Öppnas i nytt fönster

Bilkårens webbplats. Öppnas i nytt fönster

Frivilliga radioorganisationen

För att bemanna Svenska kraftnäts mobila lednings- och sambandsstöd Molos finns det utbildade sambandsoperatörer från Frivilliga radioorganisationen (FRO). Om ett företag inom elsektorn avropar en Molos bemannas den av Svenska kraftnät men det avropande företaget skriver avtal med den som ska rycka in.

Frivilliga radioorganisationens webbplats. Öppnas i nytt fönster

Frivilliga Flygkåren

Frivilliga Flygkåren (FFK) kan på uppdrag genomföra rekognoseringsuppdrag såsom flygningar längs luftledningar eller vägar.

Frivillia Flygkårens webbplats. Öppnas i nytt fönster

Beredskapsresurserna övas regelbundet

För att den utbildade tekniska personalen och frivilliga resurserna ska kunna testa kunskaper och moment genomförs övningar. Varje år genomförs en mindre övning med cirka 40 deltagare. Här får tekniker och frivilligresurser chansen att tillsammans med andra kategorier repetera och uppdatera sina kunskaper.

Under 2015 genomfördes en större övning tillsammans med Jämtkraft Elnät AB och Skellefteå Kraft Elnät AB. De fick under övningen ansvaret för att bygga varsin tillfällig ledning med egen personal och med förstärkningsresurser från insatsstyrkan och från frivilligorganisationerna.

Kontakt

Granskad