Infrastruktur - elsäkerhet
Vid förändring av infrastruktur i närheten av våra kraftledningar är det viktigt att tänka på elsäkerhet för att undvika att människor och egendom skadas.
Kranar får inte ställas upp så att kranarmen eller lasten avsiktligt eller oavsiktligt kan komma inom säkerhetsavståndet 6 meter från ledningens faslina. Detta avstånd ska hållas även om kranen eller motsvarande skulle välta.
Mellan mastens yttersta ände (inklusive förlängningsarm) och ledningen ska det vara ett säkerhetsavstånd som motsvarar hela mastens längd plus 6 meter. Mät avståndet med masten riktad mot ledningen. Det är viktigt att säkerhetsavståndet alltid hålls under hela arbetet.
Att mäta med blotta ögat uppfyller inte kraven för mätning, så använd mätinstrument. Vid stark vind kan kraftledningens linor och isolatorkedjor pendla. Ta hänsyn till det när du beräknar säkerhetsavståndet.
Innan kranen flyttas ska eventuella körvägar markeras med varselband och körvägarna ska vara inmätta. Kranen får bara flyttas på de markerade körvägarna och ska bevakas av en van signalman. Fasta eller rörliga tornkranar får inte placeras så att någon del av kranen eller lasten kan komma innanför elanläggningens säkerhetsavstånd. För att förhindra oavsiktliga rörelser ska kranen spärras mekaniskt.
Om fasta kranar används ska detta framgå i kranplanen. Om en maskin används som inte går att spärra och som vid en felmanöver eller ett haveri kan komma i kontakt med en elektrisk anläggningsdel måste arbetet utföras under så kallad bevakning. Maskinen ska då vara ansluten till kraftledningens jordtag eller jordspett.
Om ett vindkraftverk rasar ska det finnas en marginal om minst 10 meter till ledningens ytterfas.
Tänk på att den maximala tornhöjden på vindkraftverket inkluderar rotorbladets längd.
En solcellsanläggning är en elektrisk anläggning. Som innehavare av en elektrisk anläggning är man skyldig att känna till och följa de bestämmelser som finns i elsäkerhetslagen, elsäkerhetsförordningen och de föreskrifter som Elsäkerhetsverket gett ut.
Här följer några enkla regler om avstånd som du ska förhålla dig till då det gäller fysisk placering och elektrisk installation av solcellsanläggningen samt eventuella risker som kan uppstå vid fysisk placering och installation.
Fysisk placering
Minsta horisontella avstånd från kraftledningens ytterfas till närmaste del av solcellsanläggningen är 10 meter + total höjd för solcellspaneler. Information finns i tabell 4 i ELSÄK-FS 2008:1 6 kap 5§ Öppnas i nytt fönster.
När det gäller solcellsanläggningens placering i förhållande till kraftledningsstolpe, stag eller stationsanläggning så ska avståndet alltid vara minst 20 meter utåt från stolpe, stag eller stationsanläggningens stängsel.
Elektrisk installation
Vid all installation av elektrisk utrustning måste hänsyn tas till risken för lokalt förhöjd markpotential vid jordfel på kraftledningen. För elektrisk installation och utformning av jordningssystem av solcellsanläggningar i direkt närhet av Svenska kraftnäts kraftledningsstolpar hänvisar vi till Telestörningsnämnden meddelande nr 21 för direktjordat nät.
Invid en kraftledning finns det risk för induktion, konduktiv- och kapacitiv koppling (Influens). För att minimera riskerna med induktion, konduktiv och kapacitiv koppling rekommenderar Svenska kraftnät att alla metalliska konstruktioner ska
- skyddsjordas inom ett område av 20 meter från kraftledningens närmaste spänningssatta del
- solpaneler och dess stativ placeras på en högresistiv mark, till exempel makadam
- den elektriska anslutningen från solcellerna till fastighet förläggas vinkelrät i förhållande till kraftledningen.
Enligt elsäkerhetsförordningen ska den som planerar att bygga en starkströmsanläggning för en spänning av högst 1000 V, anmäla detta till innehavaren av en befintlig starkströmsanläggning för en spänning som överstiger 1000 V.
Anmälan ändring i kringliggande anläggning
Riskbedömning
I samband med planering och projektering bör du som innehavare av den elektriska utrustningen tillsammans med tillverkaren av den elektriska utrustningen bedöma exempelvis:
- Hur påverkas den elektriska utrustningen av influens som genereras av kraftledningen?
- Hur påverkas den elektriska utrustningen av inducerande strömmar som genereras av kraftledningen vid ett jordfel?
- Hur påverkas den elektriska utrustningen av elektriska och magnetiska fält som genereras av kraftledningen i form av exempelvis prestanda och förkortad livslängd?
Ny bebyggelse, för bostäder, skola eller förskola bör generellt placeras minst 80 meter från en 220 kV ledning eller 130 meter ifrån en 400 kV ledning. Detta avstånd är baserat på maximerat årsmedelströmvärde och ska ses som en schablon. För avstånd utifrån en lednings faktiska årsmedelströmvärde och uppbyggnad krävs en magnetfältsberäkning.
Ombyggnationer av befintliga byggnader bör inte leda till att exponeringen för magnetfält ökar.
Läs mer om magnetfält och hälsoaspekter och rekommendationer
Det är ovanligt med markkablar i transmissionsnätet. Men om du ska gräva i närheten av markkablar måste du vara mycket försiktig innan du sätter skopan i marken. Svenska kraftnäts kablar är väl isolerade med ett tjockt hölje, men detta hölje är också mycket ömtåligt.
Ovanför kablarna finns varselskydd av plast som ska ge maskinförare och grävande personal en varning innan kabeln träffas. Det gäller att vara uppmärksam och tänka efter innan du gräver.
På webbplatsen Ledningskollen.se Öppnas i nytt fönster kan du få reda på om Svenska kraftnät har markkablar där du planerar att gräva.
Mer information finns i dokumentet "Vägledning för verksamhet vid markförlagd kabel i transmissionsnätet". (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Det är enligt ledningsrätten förbjudet att ändra markens utformning under ledningen. Det betyder att det är förbjudet att lägga upp jordmassor under ledningen.
När jordmassor läggs upp förändras befintlig marknivå och ledningens konstruktionsförutsättningar. Det innebär att människor omedvetet kan komma innanför säkerhetsavståndet.
Att oförsiktigt lägga jordmassor för nära ledningsstolpar och ledningsstag kan påverka ledningens säkerhet och i värsta fall få ledningen att haverera.
Kraftledningens elektriska och magnetiska fält kan ladda upp stängsel och göra det strömförande.
Kontakta Svenska kraftnät om du vill bygga ett stängsel som
- ligger närmare än 20 meter från kraftledningen
- är mer än 50 meter långt och går parallellt med ledningen inom ett avstånd på 50 meter från ledningen.
Om du ska montera el- och teleledningar eller metalliska rörledningar gäller särskilda restriktioner.
När en distributionsanläggning är placerad i närheten av Svenska kraftnäts anläggning finns det risk att jordfelsströmmar från Svenska kraftnäts anläggning ger upphov till farlig eller skadlig potentialsättning av distributionsanläggningen.
Detta kan leda till så kallad beröringsspänning, som uppstår där ledande del av distributionsanläggningen berörs i samma ögonblick som ett jordfel inträffar, vilket i sin tur kan leda till personfara om inte korrekta skyddsåtgärder genomförts.
Om du planerar att uppföra nya eller genomföra förändring av el- och teleledningar eller metalliska rörledningar i närhet av Svenska kraftnäts anläggningar gäller därför särskilda restriktioner. Du behöver därför göra en anmäla om detta till Svenska kraftnät för att nödvändiga skyddsåtgärder ska kunna genomföras i samråd med oss.
Kontakt vid frågor om elsäkerhet
Telefon: 010-475 80 00
E-post för elsäkerhetsfrågor: registrator@svk.se