Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bestämmelser om samråd kommer inte tillämpas

Svenska kraftnät har påbörjat en översyn av Affärsverket svenska kraftnäts föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsskydd (SvKFS 2019:1). Svenska kraftnät tar redan nu bort kravet på att verksamhetsutövare ska samråda med Svenska kraftnät vid förändringar som väsentligen kan påverka den säkerhetskänsliga verksamheten och vid utlämnande av säkerhetsskyddsklassade uppgifter till utländska leverantörer. Svenska kraftnät har bedömt att bestämmelserna inte kompletterar de föreskrifter som har meddelats av Säkerhetspolisen.

Svenska kraftnät har följt utvecklingen av säkerhetsskyddslagstiftningen där samrådskrav som omfattar enskilda verksamhetsutövare har ett tydligare stöd i säkerhetsskyddslagen och säkerhetsskyddsförordningen.

I säkerhetsskyddslagen och säkerhetsskyddsförordningen finns krav på samråd med Säkerhetspolisen vid överlåtelse av säkerhetskänslig verksamhet och egendom. Det finns även bestämmelser i säkerhetsskyddsförordningen som ställer krav på samråd med Säkerhetspolisen vid vissa driftsättningar och förändringar av informationssystem.

Svenska kraftnät kommer därför inte längre tillämpa bestämmelserna med krav på verksamhetsutövare att samråda med Svenska kraftnät dels när de ska genomföra förändringar som väsentligen kan påverka den säkerhetskänsliga verksamheten (2 kap. 2 § SVKFS 2019:1) dels vid utlämnande av säkerhetsskyddsklassade uppgifter till utländska leverantörer (5 kap. 3 § SVKFS 2019:1).

Svenska kraftnäts förnyade bedömning är att samrådskraven inte kompletterar Säkerhetspolisens föreskrifter i enlighet med 7 kap. 8 § säkerhetsskyddsförordningen.

Svenska kraftnät avser att ändra Affärsverket svenska kraftnäts föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsskydd (SvKFS 2019:1). Föreskriftens övriga bestämmelser gäller tillsvidare.

Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen Ett starkare skydd för Sveriges säkerhet, prop. 2020/21:194. (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Om riksdagen säger ja till regeringens förslag till nya bestämmelser i säkerhetsskyddslagen kommer Affärsverket svenska kraftnäts föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsskydd (SvKFS 2019:1) att uppdateras och då kommer även detta att omhändertas.

Om du har frågor om detta vänligen kontakta Svenska kraftnät via e-post: sakerhetsskydd@svk.se.

Granskad