Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hur vet jag vilka befattningar som ska placeras i säkerhetsklass?

Utgångspunkten för er bedömning av vilka befattningar som ska placeras i säkerhetsklass är er säkerhetsskyddsanalys. Ni ska motivera varje befattning som placeras i säkerhetsklass utifrån vilken nivå av säkerhetsskyddsklassificerad information befattningen hanterar eller hur deltagandet i säkerhetskänslig verksamhet ser ut i övrigt.

Ni ska ha en förteckning över vilka anställningar eller annat deltagande i den säkerhetskänsliga verksamheten som placerats i säkerhetsklass.

Observera att företag i elförsörjningen inte tar egna beslut om vilka befattningar som ska vara inplacerade i säkerhetsklass.

Beslut om placering i säkerhetsklass 1 tar regeringen och beslut om säkerhetsklass 2 och 3 tar antingen Svenska kraftnät eller en kommun eller region (om dessa utövar ett rättsligt bestämmande inflytande över er verksamhet).

Den som beslutar om placering i säkerhetsklass kan ställa särskilda krav på underlag från er för att kunna ta beslutet. Svenska kraftnät ställer krav på att ni fyller i blanketten Inplacering av personal i säkerhetsklass (pdf, 83 kB, nytt fönster) (.pdf) Öppnas i nytt fönster.