Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vad är en registerkontroll?

En registerkontroll är den sista delen av säkerhetsprövningen. När Säkerhetspolisen genomför en registerkontroll hämtar de uppgifter om en person från

  • belastningsregistret
  • misstankeregistret
  • samt uppgifter som behandlas med stöd av lagen om polisens behandling av personuppgifter inom brottsdatalagens område.

Det är viktigt att känna till att registerkontrollen inte är en engångskontroll. Registerkontrollen ligger aktiv till dess att Säkerhetspolisen meddelas om att den ska upphöra.

Det är därför viktigt att underrätta Svenska kraftnät, eller den kommun eller region som utövar rättsligt bestämmande inflytande över er verksamhet, om till exempel en persons anställning upphör eller om personen inte längre har en befattning i säkerhetsklass.

Om ni inte avanmäler registerkontrollen fortsätter den tills vidare vilket innebär ett onödigt intrång i personens integritet.

Tänk också på att för säkerhetsklass 1 och 2 genomförs registerkontroll även på maka/make/partner/sambo. Om en person har en befattning i säkerhetsklass 1 eller 2 ska en ny framställan om registerkontroll skickas in om personen får en ny maka/make/partner/sambo, och om relationen upphör ska dessa personer avanmälas.