Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vad ingår i en säkerhetsprövning när jag ska anställa en person eller ta in en leverantör i min säkerhetskänsliga verksamhet?

Den som ska delta i säkerhetskänslig verksamhet ska säkerhetsprövas.

Säkerhetsprövningen är en helhetsbedömning av olika delar. Dessa delar varierar beroende på om personen har en befattning som är inplacerad i säkerhetsklass eller inte, samt vilken säkerhetsklass det handlar om.

I säkerhetsprövningen ingår dock alltid en grundutredning. I den ingår att ni ska genomföra en säkerhetsprövningsintervju men också inhämta och bedöma betyg, intyg, referenser och övriga uppgifter som kan vara relevanta. Ni bör också göra en identitetskontroll förslagsvis i samband med säkerhetsprövningsintervjun.

Efter grundutredningen ska ni ta ställning till om ni anser att personen är lojal mot de intressen som ska skyddas i säkerhetsskyddslagen och är pålitlig ur säkerhetssynpunkt. Ni bör också känna till om det finns några eventuella sårbarheter ur säkerhetshänseende kopplat till personen.

För en person som ska ha en befattning inplacerad i säkerhetsklass består säkerhetsprövningen därutöver av en registerkontroll, och för personer som ska ha en befattning inplacering i säkerhetsklass 1 och 2 även av en särskild personutredning.  

Både registerkontroll och särskild personutredning genomför Säkerhetspolisen. För företag i elförsörjningen är det antingen Svenska kraftnät eller en kommun eller region (om dessa utövar ett rättsligt bestämmande inflytande över er verksamhet) som sköter kontakterna med Säkerhetspolisen åt er.