Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

55 miljarder kronor till stöd för elanvändare

Svenska kraftnät har ansökt om att använda 55 miljarder kronor till stöd till elanvändare för 2022. Så här har vi beräknat hur mycket pengar som finns för nödåtgärderna.

Svenska kraftnät beräknar att vi för 2022 har cirka 97,4 miljarder kronor från flaskhalsinkomster. Prognosen om hur mycket pengar vi kommer få in i flaskhalsinkomster för resterande delen av 2022 är inte helt säker och utfallet kan bli både lägre och högre.

Vi kommer att använda cirka 3,7 miljarder kronor för de åtgärder som flaskhalsinkomsterna i första hand ska bekosta, så kallade prioriterade åtgärder.

Cirka 5,4 miljarder kronor används för att reducera den så kallade transmissionsnätstariffen.

Flaskhalsinkomster och användning för prioriterade mål

Kapacitetsintäkter och användning för prioriterade mål

Ta del av informationen i bilden som pdf (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Efter det har vi kvar cirka 88,3 miljarder av flaskhalsinkomsterna. De pengarna kommer både från interna och externa flaskhalsinkomster.

Interna flaskhalsinkomster från överföringsbegränsningar inom det svenska elnätet och externa flaskhalsinkomster från överföringsbegränsningar relaterat till utlandsförbindelser.

För dessa nödåtgärder ska de interna flaskhalsinkomsterna användas, det vill säga cirka 65 miljarder kronor.

Svenska kraftnät har sedan tidigare ansökt om att få använda cirka 1,7 miljarder kronor för att sänka balansansvarsavgiften.

Vi ansöker nu om att få använda cirka 55 miljarder kronor för stöd till elanvändare. Det innebär att vi har kvar cirka 8,3 miljarder kronor för övriga nödåtgärder och som marginal för osäkerheten i prognosen om inflödet av flaskhalsinkomster för 2022.

Flaskhalsinkomster tillgängliga för nödåtgärder

 Kapacitetsutgifter tillgängliga för nödåtgärder

Informationen i bilden som pdf (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Kontakt

Försäkringskassan ansvarar för utbetalningarna för elstödet för november och december 2022 till privatpersoner i hela landet. Utbetalningen kommer i de flesta fall att göras senast den 9 juni 2023. Försäkringskassan svarar på frågor om utbetalningen. Öppnas i nytt fönster

Ditt elnätsföretag svarar på frågor om din elförbrukning, byte av elmätare och andra frågor kopplade till anläggnings-id.

Skatteverket ansvarar för utbetalningarna för elstödet för oktober 2021 - september 2022 till näringsidkare och juridiska personer i elområde 3 och 4. Skatteverket svarar på frågor om utbetalningen. Öppnas i nytt fönster

Granskad