Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bra att veta om stödet

Detta är ett stöd i form av en engångsutbetalning till elanvändare för att hantera höga elpriser här och nu.

Detta är ett stöd till elanvändare för höga elpriser här och nu. Det är inte ett högkostnadsskydd. Det är inte heller en återbetalning, ersättning eller kompensation för faktiska elkostnader du har haft. För att möjliggöra en snabb utbetalning baseras stödet på den uppmätta förbrukningen i elanläggningen under en 12-månadersperiod.

Stödet inkluderar inte andra kostnader, exempelvis överföringsavgift på elnätsfakturan, elcertifikatsavgift eller kostnadsökningar för andra energislag såsom gas eller pellets.

Svenska kraftnäts modell för stöd

Stöd = Stödnivå x Elanläggningens elförbrukning i kWh under oktober 2021-september 2022

Räkna ut ditt stöd

Så här räknar du ut ditt stöd i kronor.

För elanläggning i elområde 4: 0,79 kronor x din elförbrukning i kWh under oktober 2021-september 2022

För elanläggning i elområde 3: 0,5 kronor x din elförbrukning i kWh under oktober 2021-september 2022

För elanläggning i elområde 1 och 2: Du kommer inte att få stöd för din elanläggning. Det beror på att medelpriset på el/kWh i ditt elområde har inte nått upp till det nationella referenspriset.

Stödet ges utan moms eller energiskatt.

Så har vi räknat fram stödnivåerna

Stödet baseras på en generell modell som omfattar alla elanvändare i Sverige. Svenska kraftnät bedömer att det är en förutsättning för att förslaget ska bli godkänt av Energimarknadsinspektionen och att det ska gå att betala ut stödet i närtid.

Mer information om modellen för stöd

Alla elanvändare i södra Sverige som har eget elnätsavtal får stöd

Stödet är kopplat till elnätsavtalet och alla elanvändare i södra Sverige som har eget elnätsavtal direkt med elnätsföretaget får stöd. Till exempel privatpersoner, stora som små företag, kommuner, landsting, organisationer, föreningar, samfälligheter, bostadsrättsföreningar, fastighetsägare kommunala bolag, idrottsarenor, sjukhus, med fler.

Med södra Sverige menas elområde SE3 och SE4.

Viktigt om flytt, nyanslutning eller byte av elhandlare

 

 

 

Granskad