Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Elstöd till privatpersoner hela landet

Det här elstödet betalas ut till privatpersoner med elanläggning i hela landet beräknat på förbrukning under perioden november-december 2022.

Du som privatperson har rätt till elstöd om du

  • har ett eget elnätsavtal direkt med ett elnätsföretag
  • har en elanläggning (uttagspunkt) i Sverige
  • stod på elnätsavtalet den 31 december 2022.

Förbrukning och utbetalning

Svenska kraftnät har inga uppgifter om elanvändare. Elnätsföretagen svarar på frågor om elförbrukning, byte av elmätare och andra frågor kopplade till anläggnings-id. 

Försäkringskassan svarar på frågor om utbetalningar av elstöd till privatpersoner  Öppnas i nytt fönster

Elstöd för 80 procent av förbrukningen

Elstödet till privatpersoner i hela landet beräknas på perioden november-december 2022 och ges för 80 procent av förbrukningen. Det blir 90 öre per kilowattimme i elområde 1 och 2 och 126 respektive 129 öre/kWh i elområde 3 och 4.

OBS! De som är uppsatta på EU:s sanktionslista kommer inte att få stöd.

Frågor och svar om elstöden

Försäkringskassan ansvarar för utbetalningarna

Försäkringskassan ansvarar för utbetalningarna för elstödet för november och december 2022 till privatpersoner i hela landet. Försäkringskassan kommer att betala ut elstödet senast den 9 juni.

Uppdaterad information om bland annat tidplan för utbetalning och hur du anmäler konto finns på Försäkringskassans webbplats. Öppnas i nytt fönster

Lämna inte ut personliga koder!

Ikon: utropstecken

Du kommer aldrig att bli uppringd och ombedd att logga in eller lämna ut personliga koder. Du kan i så fall vara utsatt för ett bedrägeriförsök, avsluta samtalet och kontakta polisen.

Granskad