Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Elstöd till privatpersoner hela landet

Det här elstödet betalas ut till privatpersoner med elanläggning i hela landet beräknat på förbrukning under perioden november-december 2022.

Du som privatperson har rätt till elstöd om du

  • har ett eget elnätsavtal direkt med ett elnätsföretag
  • för en elanläggning (uttagspunkt) i Sverige
  • du stod på elnätsavtalet den 31 december 2022.

OBS! De som är uppsatta på EU:s sanktionslista kommer inte att få stöd.

Elstöd för 80 procent av förbrukningen

Elstödet till privatpersoner i hela landet beräknat på perioden november-december 2022 har utformats med en begränsning för perioden till 80 procent av förbrukningen. Begränsningen innebär att Svenska kraftnät hushållar med intäkterna för överbelastning och ger en signal till elanvändare att fortsätta att dra ner sin förbrukning av elen. På så sätt förbättrar vi effektsituationen och sänker elpriset. Begränsningen är lika för alla och enkel att administrera.

Frågor och svar om elstöden

Försäkringskassan ansvarar för utbetalningarna

Försäkringskassan ansvarar för utbetalningarna för elstödet för november och december 2022 till privatpersoner i hela landet. De tar nu fram en tidplan för utbetalningarna och återkommer när de vet mer.

Granskad