Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Uträkning av stödnivåer till elområde 3 och 4 (oktober 2021 – september 2022)

Stödnivå är detsamma som medelpriset i öre/kWh för förbrukad el i elområdet, minus det nationella referenspriset.

Stödnivå = Medelpris minus Nationellt referenspris

Medelpris

Medelpriset i öre/kWh är det genomsnittliga elpriset på elbörsen för respektive elområde under den 12-månadersperiod som legat till grund för beräkningen (oktober 2021-september 2022).

Sammanställning av genomsnittliga elpriser och ersättningsnivå per elområde

Ta del av bildens innehåll som pdf. (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Uppgifterna om genomsnittligt elpris och historiska elpriser utgår från elpriser på dagen-före-marknaden enligt elbörsen Nord Pool.

Till Nord Pools webbplats (på engelska) Öppnas i nytt fönster

Nationellt referenspris: 75 öre/kWh

Svenska kraftnät anser att stöd inte ska betalas ut vid normala prisnivåer och referenspriset på 75 öre/kWh ligger ungefär 25 % högre än det högsta medelvärdet som har noterats det senaste decenniet.

Nivån på referenspriset har också bestämts med hänsyn tagen till det totala belopp som är tillgängligt för finansiering av stödet eftersom ett lägre referenspris skulle sakna finansiering.

Grafen visar historiskt maxpris och 12-månaders glidande medelvärden för elpriserna i elområde 1-4 det senaste decenniet.

Elpriser sedan elområdesindelningen

Ta del av grafens innehåll som pdf. (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Sammanställning av genomsnittliga elpriser och stödnivå per elområde

Elområde Medelpris
(okt 2021-sep 2022)
Stödnivå
SE1 43 öre/kWh Stöd utgår ej
SE2 46 öre/kWh Stöd utgår ej
SE3 125 öre/kWh 50 öre/kWh
SE4 154 öre/kWh 79 öre/kWh

Kontakt

Försäkringskassan ansvarar för utbetalningarna för elstödet för november och december 2022 till privatpersoner i hela landet. Utbetalningen kommer i de flesta fall att göras senast den 9 juni 2023. Försäkringskassan svarar på frågor om utbetalningen. Öppnas i nytt fönster

Ditt elnätsföretag svarar på frågor om din elförbrukning, byte av elmätare och andra frågor kopplade till anläggnings-id.

Skatteverket ansvarar för utbetalningarna för elstödet för oktober 2021 - september 2022 till näringsidkare och juridiska personer i elområde 3 och 4. Skatteverket svarar på frågor om utbetalningen. Öppnas i nytt fönster

Granskad