EU:s regelverk styr hur flaskhalsinkomster får användas
EU:s elmarknadsförordning reglerar noga hur Svenska kraftnät får använda pengarna från flaskhalsinkomster.
Flaskhalsinkomster ska i första hand användas för så kallade prioriterade mål. Om de målen uppfyllts i tillräcklig grad får pengarna användas för att reducera transmissionsnätstariffen.
Övriga intäkter ska placeras på ett separat internkonto tills dess att de kan användas som tänkt.
Ny EU-förordning gör det möjligt att använda pengarna för nödåtgärder
EU:s nya förordning om krisintervention gör det möjligt att använda flaskhalsinkomster för andra åtgärder. Från den 1 december blir exempelvis möjligt att finansiera åtgärder till stöd för elanvändare. Alla sådana åtgärder ska först godkännas av tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen (Ei).
Elmarknadsförordningens artikel 19.2 anger prioriterade mål för flaskhalsinkomster.
De ska i första hand användas för kostnader för energiförluster och olika åtgärder som ökar eller upprätthåller överföringskapaciteten mellan elområden. Det kan till exempel handla om investeringar, mothandel, underhåll och reparationer.
Mer information om Elmarknadsförordningen
Mer information om flaskhalsinkomster
Transmissionsnätstariffen är i praktiken Svenska kraftnäts elnätsfaktura och betalas av våra nätkunder. Våra nätkunder är stora elproduktionsanläggningar och regionnät som är kopplade till transmissionsnätet.
Den 8 oktober infördes EUs förordning om en krisintervention för att komma till rätta med de höga energipriserna.
Artikel 10.2, som gör det möjligt att finansiera nödåtgärder till elanvändare, börjar dock gälla den 1 december 2022.
I artikel 10.2 anges att åtgärder för att finansiera stöd för elanvändare ska vara klart definierade, transparenta, proportionerliga, icke-diskriminerande och kontrollerbara.
Åtgärderna får inte motverka skyldigheten att minska bruttoelförbrukningen enligt artiklarna 3 och 4 i nödförordningen.
Observera att lagtexten använder begreppet elslutkunder, inte elanvändare. En elslutkund definieras enligt artikel 2.1 punkt 14 i Nödförordningen som en kund som köper el för eget bruk.
Kontakt
Försäkringskassan ansvarar för utbetalningarna för elstödet för november och december 2022 till privatpersoner i hela landet. Utbetalningen kommer i de flesta fall att göras senast den 9 juni 2023. Försäkringskassan svarar på frågor om utbetalningen. Öppnas i nytt fönster
Ditt elnätsföretag svarar på frågor om din elförbrukning, byte av elmätare och andra frågor kopplade till anläggnings-id.
Skatteverket ansvarar för utbetalningarna för elstödet för oktober 2021 - september 2022 till näringsidkare och juridiska personer i elområde 3 och 4. Skatteverket svarar på frågor om utbetalningen. Öppnas i nytt fönster