Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

EU:s regelverk styr hur kapacitetsavgifter får användas

EU:s elmarknadsförordning reglerar noga hur Svenska kraftnät får använda pengarna från kapacitetsavgifter.

Kapacitetsavgifter ska i första hand användas för så kallade prioriterade mål. Om de målen uppfyllts i tillräcklig grad får pengarna användas för att reducera transmissionsnätstariffen.

Övriga intäkter ska placeras på ett separat internkonto tills dess att de kan användas som tänkt.

Ny EU-förordning gör det möjligt att använda pengarna för nödåtgärder

EU:s nya förordning om krisintervention gör det möjligt att använda kapacitetsavgifter för andra åtgärder. Från den 1 december blir exempelvis möjligt att finansiera åtgärder till stöd för elanvändare. Alla sådana åtgärder ska först godkännas av tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen (Ei).

Kontakt

Försäkringskassan ansvarar för utbetalningarna för elstödet för november och december 2022 till privatpersoner i hela landet. De tar nu fram en tidplan för utbetalningarna och återkommer när de vet mer. Försäkringskassan svarar på frågor om utbetalningen. Öppnas i nytt fönster

Ditt elnätsföretag svarar på frågor om din elförbrukning, byte av elmätare och andra frågor kopplade till anläggnings-id.

Granskad