sthlmflex
Svenska kraftnät, Ellevio och Vattenfall Eldistribution har gått samman i ett forskningsprojekt som ska skapa och pröva en flexibilitetsmarknad i Storstockholm. Enkelt beskrivet innebär det att elanvändare och elproducenter som är kopplade till elnätet bidrar till att motverka att kapacitetsbrist uppstår i elnäten.
Inom ramen för sthlmflex skapar vi en marknad för effektflexibilitet där elnätsbolag kan köpa flexibilitetstjänster av flexibilitetsleverantörer. För elanvändaren handlar det om att avstå eller minska elförbrukningen och för elproducenten att starta elproduktion. Målet är att motverka kapacitetsbrist i elnäten och därigenom öka leveranssäkerheten.
sthlmflex - En marknad för effektflexibilitet
sthlmflex är koordinerad med och kompletterar befintliga marknader såsom spotmarknad för elhandel och balansmarknader. Det som gör sthlmflex unikt är att det sker i Sveriges största region, inom ett område med två regionnätsägare, Ellevio och Vattenfall Eldistribution. I Stockholmsregionen finns en tydlig påverkan mellan två olika regionnätsägare. Det innebär möjligheter att utbyta flexibilitetsresurser mellan olika regionnät, vilket inte har prövats tidigare.
Den första flexibilitetstjänsten i sthlmflex är uppreglering, det vill säga ökning av elproduktion eller minskning av elkonsumtion. Detta baserat på det elnätsbehov som finns idag.
Information om medelpriser och handlade volymer finns på marknadsplattformen på Nodes webbplats (engelska) Öppnas i nytt fönster
Projektet sthlmflex förlängs
Ursprungligen var handel inom projektet tänkt att pågå 1 december 2020 till och med 31 mars 2021. Nu har det fattats beslut om att förlänga projektet två vintrar till, för att finslipa detaljerna och öka incitamenten för att ännu fler aktörer ska delta på marknaden, fram till vintern 2022/2023.
Läs Rapport om erfarenheterna av sthlmflex vintern 2020-2021 (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Handel kommande vinter
Vintern 2021/2022 är sthlmflex-marknaden öppen från 30 november 2021 till 31 mars 2022. Behovet av flexibilitet bedöms vara störst under vardagar kl. 7-11 samt kl. 15-21.
Intresserad av att delta med fria bud eller anbud om tillgängliga timmar?
För att bli flexleverantör med fria bud eller anbud om tillgängliga timmar behöver elanvändare kunna avstå eller minska sin elförbrukning med minst 0,1 MW aggregerat. Elproducenter behöver kunna starta elproduktion med minst 0,1 MW. För anbud om tillgängliga timmar ska flexleverantören lova att kunna avstå eller minska sin elförbrukning en eller flera dagar när det är kallare än minus 5 grader.
Nu finns erbjudande om att köpa tillgänglig flex för en, två eller tre säsonger. Dessutom kan flexleverantörer som deltar med fria bud få tillgänglighetsersättning för minst två veckor.
Alla flexleverantörer ska genomgå en godkänd förkvalificering innan de kan börja delta på sthlmflex. Flexleverantörens balansansvarige (BRP) behöver vara med i processen.
Intresserad? Sista dagen för intresseanmälan hos Nodes för vintern 2021-2022 var den 15 september 2021 (engelska) Öppnas i nytt fönster. Intresseanmälan är inte bindande.
Fullmakt för flexleverantörer som deltar på sthlmflex vinter 2021-2022. (.docx) Ladda ner
Teknisk information om sthlmflex
Leveranstid | 60 minuter (medelvärde) |
Budstorlek | 0,1 MW |
Budsteg (granularitet) | 0,1 MW |
Tillgänglighet | Enligt bud |
Möjlighet till aggregation | Ja, om aggregering kan ske inom summaområde eller under transmissionsnätspunkt |
Val av marknad | Bestäms via egen budgivning och lokalisering |
Bud | NODES marknadplattform eller NODES API |
Aktivering (trade signal) | NODES marknadsplattform eller NODES API |
Aktivering | Flexleverantören |
Prissättning fria bud | Pay as bid (kontinuerlig marknad) |
Prissättning tillgänglighet | Vi återkommer med affärsmodell |
På NODES-plattformen syns de tre lägsta buden per timme och eget bud.
Dialog med elmarknadens aktörer
En bra dialog med elmarknadens aktörer är viktigt för att säkerställa sthlmflex. Projektet anordnar därför öppna möten för att dela erfarenheter och diskutera flexibilitetsmarknader.
Dialog med marknadsaktörer om sthlmflex
Fakta om sthlmflex
Syftet med stlmflex är att underlätta för flexibilitetsleverantörer att delta på samtliga marknader genom koordinering av marknadsdesign och produktkrav samt standard för kommunikation. Flexibilitetsmarknaden är den första av sitt slag att testas i Storstockholm.
- Projektet är i ett forsknings- och testskede och är nu inne på år två. Handelsperioden är 30 november 2021 till och med 31 mars 2022.
- Leverantörer kan antingen delta genom fria bud eller med tillgänglighetsavtal.
- sthlmflex pågår under nuvarande vinter då förbrukningen – under de så kallade höglastmånaderna - är som högst och behovet av flexibilitet som störst.
- Detta är första gången köp av tillgänglighet sker i Sverige.
- sthlmflex drivs av elnätsbolagen Svenska kraftnät, Ellevio och Vattenfall eldistribution som är köpare av flexibilitet.
- Marknadsoperatör är NODES (engelska). Öppnas i nytt fönster
- Leverantör av elnätsbolagens beslutsstödsverktyg är e.on. Öppnas i nytt fönster
Om flexibilitetsmarknader
Sedan tidigare pågår försök med att skapa flexibilitetsmarknader inom ramen för ett EU-finansierat Horizon 2020 projekt som heter CoordiNet. I Sverige demonstreras flexibilitetsmarknader sedan i vinter i Uppsala, Gotland och Malmö, snart också i Västernorrland. Nu tar vi dessa erfarenheter ett steg vidare.
Behoven i Stockholmsområdet skiljer sig delvis från behoven som studeras inom CoordiNet, bland annat kopplat till att två regionnätsbolag har en tydlig påverkan på varandras möjlighet till uttag från transmissionsnätet.
Vi testar både informationsutbyte och gemensam användning av flexibilitetsresurser för en mer effektiv användning av hela regionens energisystem.
Syftet med marknad för effektflexibilitet är att elnätsbolag ska kunna köpa flexibilitetstjänster. Denna marknad kompletterar övriga marknader såsom spotmarknad för elhandel och balansmarknader, samtidigt som den är koordinerad med dessa.
Avsikten är att underlätta för flexibilitetsleverantörer att delta på samtliga marknader genom koordinering av marknadsdesign och produktkrav samt standard för kommunikation.
I sthlmflex kommer den första flexibilitetstjänsten vara uppreglering (ökning av elproduktion eller minskning av elkonsumtion) då det är det elnätsbehov som finns idag.
Nyheter sthlmflex
-
Inbjudan till Webbinarium 21 april 2022: sthlmflex - från intresse till deltagande
-
Stort intresse för ny säsong med Stockholms marknadsplats för eleffekt
Kontakt Svenska kraftnät
-
- Magnus Lindén
- magnus.linden@svk.se
-
- Linda Schumacher
- linda.schumacher@svk.se
Kontakt Ellevio
-
- Bengt Johansson
- Övergripande projektfrågor
- bengt.i.johansson@ellevio.se
-
- Stefan Lindbom
- För flexleverantörer
- stefan.lindbom@ellevio.se
Kontakt Vattenfall Eldistribution
-
- Yvonne Ruwaida
- Övergripande projektfrågor
- yvonne.ruwaida@vattenfall.com
-
- Björn Godring
- För flexleverantörer
- bjorn.godring@vattenfall.com
Kontakt oberoende marknadsoperatör
-
- NODES market
- Sofia Eng
- Projektledare
- sofia.eng@NODESmarket.com
Kontakt beslutsstödsverktyg elnätsbolag
-
- Karin Hansson
- Affärsutvecklare
- karin.hansson@eon.se