Pilotstudie: Ökad leverans av stödtjänster från energilager
Pilotstudien för resurser med begränsad energireserv möjliggör budgivning samtliga timmar på dygnet och avser FCR-D upp och ned. Projektet fortsätter till dess att nya tekniska krav för FCR har börjat gälla (1 september 2023). Syftet med pilotstudien är både att öka likviditeten på marknaden och att höja kunskapen om hur dessa resurser samspelar med kraftsystemet. Anmälan är nu stängd.
Under pilotstudien kan alltså så kallade LER-resurser delta på marknaden för FCR-D samtliga timmar.
Med LER-resurser avses enheter och grupper med begränsad energireserv, det som på engelska kallas ”limited energy reservoir” eller LER. Resurser med begränsad energireserv kan till exempel vara energilager och motsvarande teknik.
Ambitionen är att en ökad andel resurser med begränsad energireserv kan tillåtas delta på marknaden permanent efter studien, med liknande villkor som under pilotstudien.
Anmälan stängde den 1 juni 2023 när de nya tekniska kraven för FCR publicerades. De nya tekniska kraven för FCR finns på sidan Förkvalificering
Volym FCR-D som ingår i pilotstudien
En viss andel LER tillåts delta samtliga timmar på dygnet. Hur stor volym FCR-D som tillåts ingå i pilotstudien begränsas till en del av det totala svenska volymkravet för FCR-D. Totalt tillåts 60 MW. Sedan piloten startade 2020 har cirka 6 MW gått med i studien.
Fler ska få möjlighet att delta på marknaden
Att tillgängliggöra marknaderna för stödtjänster för nya tekniker är ett viktigt steg i att säkerställa tillräckliga resurser för balansering av kraftsystemet och att upprätthålla driftsäkerheten på ett effektivt sätt även i framtiden.
Att energilager eller andra tekniker med en begränsad uthållighet deltar på Svenska kraftnäts marknader är ganska nytt, så det behövs vissa anpassningar av regelverk och IT-system givet de tekniska egenskaperna hos energilager.
Samtidigt så finns det ny lagstiftning på EU-nivå som särskilt reglerar villkoren för hur ett energilager får leverera stödtjänster. De tekniska kraven är utformande utifrån kraftsystemets tekniska behov och måste uppfyllas av de som bidrar med stödtjänster.
Förutsättningar för deltagande i pilotstudien
- Beskrivningen av återhämtningsstrategi godkänns av Svenska kraftnät
- Aktören sparar data för återstående energimängd som skickas på begäran
- Övriga tekniska krav uppfylls och godkänns vid test i ordinarie förkvalificering
Särskilda regler och förutsättningar för leverans av stödtjänster från energilager
Svenska kraftnät vill tydliggöra och förklara de särskilda regler och förutsättningar som gäller vid leverans av stödtjänsterna frekvenshållningsreserv för normaldrift (FCR-N) och frekvenshållningsreserv för störningar (FCR-D) från energilager. Avsnitten om krav på uthållighet, tillgänglighet och återhämtning samt hur bud lämnas gäller även andra teknikslag som har en begränsad energireserv.
Krav på uthållighet
FCR-bud för energilager skickas in antingen som produktion eller som förbrukning. Om det finns både förbrukning och produktion bakom samma anslutningspunkt, och enheten används för att leverera en stödtjänst, behöver produktion och förbrukning mätas separat.
För generell information om bud och krav på mätning, se Svenska kraftnäts Balansansvarsavtal med tillhörande bilagor.
FCR-N ska dimensioneras för full aktivering och kontinuerlig tillgänglighet under minst en timme.
Energilager som levererar FCR-N ska dimensioneras för att kunna vara fullt aktiverad under minst en timme. Detta för att uppfylla kravet om att vara kontinuerligt tillgänglig under hela leveransperioden.
FCR-D ska dimensioneras för full aktivering i minst 20 minuter.
Energilager som levererar FCR-D ska i nuläget dimensioneras för att kunna vara fullt aktiverad i minst 20 minuter. Aktiveringen kan ske när som helst under leveransperioden. Samma krav kommer att gälla hela det nordiska synkronområdet.
Systemdrifttillstånden definierar driftsäkerhetsgränser, robustheten, observerbarhet och styrbarhet i kraftsystem och ger därmed de grundläggande ramarna som behövs för att bedöma driftsäkerheten. De används för att övergripande dimensionera kraftsystemets risknivå och hur kraftsystemets förmågor ska användas för att bibehålla risknivån. Systemdrifttillstånden berör samtliga aktörer i kraftsystemet, såsom systemansvariga för distributionssystemen, kraftproducenter och förbrukare då systemdrifttillstånden är den grundläggande metod som beskriver hur aktörer ska samverka driftsäkert.
Systemdrifttillstånden finns definierade i förordning (EU) 2017/1485 om driften av elöverföringssystem (SO). Definitioner finns i artikel 3 i (SO), och systemdrifttillstånden är vidare beskrivna i artikel 18.
Krav på återhämtning
För FCR-N ställs inget specifikt krav på tid för återhämtning men hänsyn till återhämtningstid ska tas i samband med att bud lämnas.
För FCR-D ska återhämtning ske så snart som möjligt, inom två timmar.
Leverantörens strategi för återhämtning utvärderas i den så kallade förkvalificeringen.
För FCR-N ställs inget specifikt krav på tid för återhämtning, då den ska vara tillgänglig kontinuerligt. När resursen är avropad får det inte ske någon återhämtning, utöver den som sker naturligt vid upp- och nedreglering när frekvensen varierar runt 50 Hz. Det innebär att leverantören ska säkerställa att återhämtning sker på ett sätt som inte påverkar leveransen av FCR-N.
Leverantören ska ta hänsyn till återhämtningstiden vid budgivning.
Energilager som levererar FCR-D ska ha förmågan att kunna återhämta sig inom två timmar. Det beror på att om systemet skulle hamna i skärpt drifttillstånd, så ska återhämtning för FCR-D ske så snart som möjligt, inom två timmar från det att skärpt drifttillstånd har upphört. Det innebär att återhämtningen ska starta efter att systemet återgått till normal drift (49,90- 50,10 Hz).
Leverantören ska ta hänsyn till återhämtningstiden vid budgivning. Undantag gäller för leverantörer som deltar i ett pågående pilotprojekt.
Leverantörens strategi för återhämtning utvärderas i den så kallade förkvalificeringen.
Förkvalificering är den process som används för att kontrollera om en enhet som tillhandahåller reserver eller en grupp som tillhandahåller reserver uppfyller de krav som fastställts av den systemansvarige för överföringssystemet.
Lämna FCR-bud från energilager
FCR-bud för energilager skickas in antingen som produktion eller som förbrukning. Om det finns både förbrukning och produktion bakom samma anslutningspunkt, och enheten används för att leverera en stödtjänst, behöver produktion och förbrukning mätas separat.
För generell information om bud och krav på mätning, se Svenska kraftnäts Balansansvarsavtal med tillhörande bilagor.
FCR-N måste vara kontinuerligt tillgänglig under alla timmar som resursen avropats. Om energireserven bara är tillgänglig för full aktivering under en begränsad tid, måste leverantören ta hänsyn till detta när bud skickas in så att full utreglering är möjlig för varje avropad timme. Tiden som krävs för att återhämta reserven efter den blivit helt uttömd avgör hur ofta bud får lämnas.
Exempel på budgivning FCR-N
Uthållighet 1 timme
Återhämtningstid 2 timmar
Bud lämnas var tredje timme
Från februari 2020 pågår ett pilotförsök med förenklade budregler.
Budgivningsregler för pilotförsöket
I pilotförsöket är det möjligt för resurser med begränsad energireserv att buda in FCR-D samtliga timmar på dygnet.
Ordinarie budgivningsregler
För de som inte deltar i pilotförsöket gäller följande. Om energireserven bara är tillgänglig för full aktivering under en begränsad tid, så måste leverantören ta hänsyn till detta när bud skickas in så att kravet på uthållighet uppfylls för varje avropad timme. Tiden som krävs för att återhämta reserven efter den blivit helt uttömd avgör hur ofta bud får lämnas, på samma sätt som för FCR-N.
Exempel: Budgivning FCR-D enligt ordinarie budgivningsregler
Uthållighet 20 minuter
Återhämtningstid 2 timmar
Bud lämnas var tredje timme
Kontakt
Vid frågor om pilotstudien, kontakta Svenska kraftnät via e-post: fcr@svk.se.
Mer information
Vägledning för att leverera reserver (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Information om Förkvalificering
Översiktlig kravbild för reserver (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Handel med och prissättning av reserver (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Information om balansansvarsavtal, dokumentet och tillhörande bilagor finns under Balansansvarsavtal i Aktörsportalen