Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

På vilket sätt hanteras flaskhalsar för att säkra ett driftsäkert kraftsystem?

Svenska kraftnäts hantering av flaskhalsar på lång sikt sker huvudsakligen genom planering och byggande av nya transmissionsnätsledningar. Under kommande tioårsperiod planerar Svenska kraftnät att investera 60 miljarder kronor i transmissionsnätet. Att dimensionera transmissionsnätet så att flaskhalsar aldrig uppstår går dock inte, det skulle vara samhällsekonomiskt orimligt. Det behövs därför andra metoder för att hantera flaskhalsar, såsom mothandel och indelning i elområden.

Parallellt arbetar Svenska kraftnät även med att på kort och lite längre sikt använda kundernas förbrukningsflexibilitet för att främja ett mer effektivt nyttjande av befintligt nät i regioner med kapacitetsutmaningar. Ett exempel är deltagande i projektet CoordiNet som syftar till att skapa marknadsplatser för att tillvarata kunders förbrukningsflexibilitet.