Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kraftsystemhubben som verktyg

Svenska kraftnät utvecklar en webbplattform som kommer bli nav för datautbytet. Marknadens aktörer kommer bland annat att kunna använda Kraftsystemhubben som ett verktyg för att rapportera in strukturdata om sina anläggningar.

Kraftsystemhubben kommer att fungera som ett gränssnitt mot Svenska kraftnäts interna processer och som är i behov av data från externa aktörer.

Marknadens aktörer kommer använda Kraftsystemhubben för att rapportera in och kvalitetssäkra strukturdata om sina anläggningar, samt meddela förändringar på ett säkert och effektivt sätt. De kommer även att hantera parametrar för realtidsdata. Verktyget kommer också att användas för att rapportera in begränsningar och avbrottsplaner.

Förändringar för marknadsaktörer

De aktörer som omfattas av krav på datautbyte behöver ett användarkonto i Kraftsystemhubben (läs mer på sidan ”Datautbyte: Legala förutsättningar och krav på datautbyte”). Där behöver man rapportera den information som efterfrågas för att leva upp till kraven.

Befintliga kanaler för att dela strukturdata med Svenska kraftnät kommer successivt att ersättas av ett ärendebaserat verktyg i Kraftsystemhubben.

Tidsplan

Införandet av Kraftsystemhubben sker stegvis. Datautbytet med externa aktörer kommer att byggas ut kontinuerligt i takt med att ny funktionalitet implementeras.  

Mer information publiceras löpande.

 

Granskad