Pilotstudie: Leverans av stödtjänster från resurser med variabel produktion eller förbrukning
Svenska kraftnät genomför en pilotstudie om leverans av reserver från resurser med variabel produktion eller förbrukning.
Syftet med pilotstudien är att i samverkan med branschen skapa en förståelse för förutsättningarna för variabla resurser att bidra med tjänster samt att utreda hur förkvalificeringsprocessen ska gå till för resurser med variabel produktion eller förbrukning.
De aktörer som deltar i studien kan också visa upp sina förslag på nya tekniska lösningar. Detta kan i sin tur tydliggöra behov av att justera förslaget till förkvalificeringsprocess.
Målet är att en blandning av aktörer och teknikslag ska delta för att få en samlad och nyanserad bild av kravverifieringens genomförbarhet och för att utbyta erfarenheter.
Pilotstudien påbörjades i januari 2022 och pågår under 2023 med eventuell förlängning. Intresseanmälan till pilotstudien är stängd.
Projektet är en del av Svenska kraftnäts kontinuerliga arbete för att förbättra förutsättningarna för fler aktörer och tekniker att delta på marknaderna för stödtjänster.
Read about this pilotstudy in English
Som systemansvarig för elöverföringssystemet ska Svenska kraftnät säkerställa tillgång till nödvändiga verktyg för att säkra systemdriften, exempelvis olika stödtjänster och avhjälpande åtgärder. Dessa har olika grad av frivillighet, marknadsbasering och ersättning. Stödtjänster är helt marknadsbaserade och det finns flera olika varianter som används för kraftsystemets olika behov.
För att få bidra med stödtjänster krävs det att leverantören har genomgått en förkvalificering med godkänt resultat.
Mer information om de reserver Svenska kraftnät använder
Mer information för marknadsaktörer om att bidra med olika reserver finns under Aktörsportalen
Med en resurs menas här någon form av anläggning eller installation som kan reglera sin produktion eller förbrukning av el och därmed utgöra en resurs för kraftsystemet. En del resurser påverkas av externa faktorer som inte är styrbara och får därmed naturliga variationer i sin aktiva effekt. Några exempel är växlande vindhastigheter för vindkraft, varierande solinstrålning för solkraft och olika temperaturskillnader för värmepumpar eller fläktar.
Förkvalificering är stängd
För att aktören som har anmält sig till pilotstudien ska få delta på berörda reservmarknader krävs en godkänd initial förenklad förkvalificeringsansökan. Förkvalificeringsansökan är stängd nu.
Reserver som omfattas
Pilotstudien kommer att omfatta frekvenshållningsreserver (FCR-N, FCR-D uppreglering och FCR-D nedreglering), frekvensåterställningsreserver (aFRR och mFRR) samt den avhjälpande åtgärden snabb frekvensreserv (FFR). Exempel på teknikslag som kan vara intressanta är bland annat vindkraft, solkraft och förbrukningsresurser med underliggande effektvariationer.
Praktiska förutsättningar för deltagare
Aktören väljer marknad
Deltagande sker på frivillig basis. Aktörer deltar på marknaden för en eller flera av stödtjänsterna FCR-N, FCR-D uppreglering, FCR-D nedreglering, aFRR, mFRR och/eller avhjälpande åtgärd FFR. Vid behov kan även motsvarande kriterier för de frekvensrelaterade funktionerna i RfG (FSM och LFSM) komma att diskuteras i samband med piloten.
Godkänd initial förenklad förkvalificering ger tillträde till marknaden
De enheter/grupper som deltar i piloten och genomgår en initial förenklad förkvalificering med godkänt resultat, får sedan delta på berörda marknader under pilotstudiens gång, enligt ordinarie regler. Ingen särskild ersättning kommer att utgå utöver ordinarie ersättning på marknaden.
Det går att delta i pilotstudien utan att genomgå en förkvalificering, men resursen får då inte delta på marknaden.
Förkvalificeringsansökan för deltagande i pilotstudie för variabla resurser (.docx) Ladda ner
Testresultat kan användas för fullständig förkvalificering
Enheter/grupper som deltar i piloten kan även använda de erhållna testresultaten för att genomgå en fullständig förkvalificering i samband med pilotens slut.
Mer information om förkvalificering
Test av nytt stöddokument för aktörer
Svenska kraftnät kommer att ge ut ett stöddokument till de aktörer med variabel produktion eller förbrukning som deltar i piloten. Dokumentet beskriver de principer som Svenska kraftnät föreslår att en aktör med variabla resurser ska visa att de uppfyller i samband med en förkvalificering, vilket krävs innan resursen kan bli godkänd för att leverera stödtjänster. Dokumentet kommer sedan att vidareutvecklas i samband med pilotstudien för tillämpning under framtida förkvalificeringar.
Stöddokument för aktörer för användning under pilotstudien (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Support document for market players to be used during the pilot study (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Initiala förkvalificeringstester och rapportering av data
Dokument på svenska kring förenklad förkvalificering och rapportering av data för användning under pilotstudien: Testning och rapportering av mätvärden för enheter och grupper som deltar i pilotstudie för variabla resurser (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Deltagare har fått anmäla sig
För att delta i pilotstudien krävdes intresseanmälan senast den 25 april 2022. Intresseanmälan skulle innehålla en kort beskrivning av tilltänkta resurser och en grov tidplan för när förkvalificering kan ske.
Svenska kraftnät kontaktade intresserade aktörer underhand för ett inledande möte. Den 25 april höll Svenska kraftnät sedan ett gemensamt startsmöte med alla deltagare. Länk till mötet skickades direkt till de som anmält intresse till pilotstudien.
Mer information om mötet finns under Aktörsportalen
Piloten för variabla resurser har stängt för nya ansökningar, då ansökningsperioden gått ut. Under piloten kommer förkvalificeringsdokument som är anpassade till variabla resurser att tas fram. Dessa kommer därefter publiceras på Svenska kraftnäts hemsida.
Preliminär plan för publicering av dokumenten är satt till hösten 2023 och piloten avslutas då officiellt 3 månader efter publicering av förkvalificeringsdokumenten. Detta innebär att aktörer som deltar i piloten har tre månader på sig att skicka in och få godkänt på en fullständig förkvalificeringsansökan, i enlighet med de nya förkvalificeringsdokumenten.
Aktörer som deltar i piloten har alltså möjlighet att fortsätta buda in på marknaden i upp till max tre månader efter att dokumenten har publicerats, därefter krävs en godkänd fullständig förkvalificering. Efter dessa tre månader kan aktörer inte delta på marknaden förrän en fullständig förkvalificering har godkänts.
För de aktörer som avser att förkvalificera en variabel resurs innan att dessa förkvalificeringsdokument som anpassats för variabla resurser har publicerats hänvisar vi till att ansöka om begränsad förkvalificering (se fullständig information på Förkvalificering | Svenska kraftnät (svk.se) under rubriken ”Möjlighet att göra en begränsad förkvalificering”).
Om den begränsade förkvalificeringsansökan godkänns ges tillfälligt godkännande i 6 månader för att delta på marknaden och prova tekniska aspekter. Under denna perioden ansvarar aktören själv för att följa upp och sammanställa data över referensvärde (eng: baseline) och prognoser för att verifiera rätt leverans enligt kapaciteten som har sålts. Om avvikelser från detta sker så ansvarar aktören även för att meddela detta till Svenska kraftnät.
Kontakt
Vid frågor, kontakta vår funktionsbrevlåda för FCR via e-post: fcr@svk.se.
Vänligen notera att meddelanden avseende pilotstudien ska skickas till funktionsbrevlådan för FCR oberoende av vilken stödtjänst som avses i pilotstudien.
Mer information
Pressmeddelande: Sol- och vindkraften bjuds in som elstödtjänsteleverantörer
Nyhet och information på engelska: Pilot study on ancillary services from resources with variable production or consumption
Mer information om att bidra med reserver under Aktörsportalen