Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fifty

Under 2015 enades Svenska kraftnät och Statnett om ett samarbete för att utveckla och förvalta ett gemensamt drift- och marknadssystem. Samarbetet baseras på Statnetts egenutvecklade system LARM och har fått namnet Fifty.

Sedan uppstarten har Svenska kraftnät tagit två versioner av Fifty MMS samt en första version av HVDC i drift.

Den 1 februari 2018 undertecknade Ulla Sandborgh och Statnetts koncernchef Auke Lont aktieägaravtal i bolaget Fifty AS. Därmed har verksamheten i Fifty startat, med de två ägarna Svenska kraftnät och Statnett.

Bolaget Fifty kommer att utgöra basen för utveckling och förvaltning av IT-system för marknad och balansering. Samarbetet kring Fifty ska effektivisera utveckling och förvaltning, framtidssäkra lösningen mot bland annat nätkoder och bidra till utvecklingen av nordiska lösningar som förbättrar systemdriften.

Fifty kommer att spela en central roll i ett nytt nordiskt balanseringskoncept, där 15 minuters avräkning ingår, genom att leverera merparten av de IT-system som krävs, främst till Svenska kraftnät och Statnett men även till Fingrid och Energinet.

Fifty kommer löpande att leverera nya versioner av Fifty MMS och portföljen kompletteras med Fifty HVDC och Fifty Nordic MMS under 2018-2019.

Referensgrupp

En referensgrupp har bildats, bestående av Axpo, EON, Fortum, Vattenfall, Skellefteå Kraft och Statkraft.

Mer information

Mer information om Fifty MMS, Fifty Nordic MMS och FiftyWeb.

Kontakt

För aktörsfrågor till Fifty används e-postadressen fifty@svk.se. Den bevakas av projektet under kontorstid och återkopplingstiden är upp till 5 dagar.

Granskad