Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Om projektet

Projekt: SydVästlänken

I södra Sverige är konsumtionen av el ibland större än produktionen. Här finns dessutom flera elförbindelser till andra länder. Med en kapacitet att transportera 2 x 600 megawatt, motsvarande ungefär vad två kärnkraftsreaktorer producerar, kommer SydVästlänken att begränsa de skillnader i elpris som ett underskott av el innebär.

SydVästlänken byggs i två delar mellan Närke och Skåne

SydVästlänken består i sin helhet av tre nya växelströmsstationer, två nya omriktarstationer, 19 mil markkabel och 25 mil luftledning. Förbindelsen består av två delar som möts i stationen Barkeryd strax norr om Nässjö.

Den norra delen - en luftledning för växelström

Den norra delen blir en 18 mil lång luftledning för 400 kV växelström. Den förstärker växelströmsnätet samtidigt som den gör det möjligt att ansluta förnyelsebara energikällor till transmissionsnätet. Den norra delen togs i drift i april 2015.

Den södra delen - en markkabel för likström

Den södra delen blir en 25 mil lång likströmsförbindelse med en överföringsförmåga på 2 x 600 MW. Längs en sex mil lång sträcka mellan Nässjö och Värnamo kommer överföringen att ske via luftledning. Resterande 19 mil överförs via markkabel.

SydVästlänkens främsta syfte är att överföra stora mängder el från mellersta till södra Sverige, förbi en trång passage i transmissionsnätet där det främst under kalla vinterdagar ofta skapas en ”flaskhals” i transmissionsnätet. En likströmsförbindelse förstärker inte transmissionsnätet som en växelströmsförbindelse gör men kan användas då stora mängder el behöver överföras från en plats till en annan. Likströmsdelen består av två länkar som togs i drift i juli 2021.

Granskad