Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hurva – Sege

Följ projektet via

Vi förnyar 400 kV-ledning mellan Hurva och Sege

Med förnyelsen av den ålderstigna ledningen ökar vi transmissionsnätets driftsäkerhet i Malmöregionen. Ledningens koppling till såväl SydVästlänken som Baltic Cable till Tyskland gör en förnyelse nödvändig för att båda dessa förbindelser ska kunna utnyttjas maximalt.

Vi förnyar 400 kV-ledning mellan Hurva och Sege

Med förnyelsen av den ålderstigna ledningen ökar vi transmissionsnätets driftsäkerhet i Malmöregionen. Ledningens koppling till såväl SydVästlänken som Baltic Cable till Tyskland gör en förnyelse nödvändig för att båda dessa förbindelser ska kunna utnyttjas maximalt.

Svenska kraftnät har nu förnyat 400 kV-ledningen mellan Hurva och Sege. Den 3 november togs den moderniserade ledningen i drift. 

Förnyelsen har inneburit att en ny ledning till största delen har byggs i befitnlig sträcka. ndantagen är passagerna vid Södra Sandby och Staffanstorp där ledningen kommer att byggas i nya sträckningar. Genom att flytta ledningen från de tätbebyggda områdena har påverkan minskat avsevärt för hundratals bostäder.

Förnyelsen är viktig för elöverföringen till södra Sverige

Hurva är en stark elektrisk knutpunkt i södra Sverige. Till stationen ansluter bland annat SydVästlänkens likströmskabel. SydVästlänken har en viktig funktion i att öka överföringskapaciteten till södra Sverige och kompensera för det produktionsunderskott som där kan uppstå. Med SydVästlänken i drift kombinerat med en förväntad förbrukningsökning i Malmöregionen kommer effektflödet på anslutande ledningar att öka. För att klara av den ökningen och säkerställa framtida elleveranser behöver ledningen mellan Hurva och Sege att förstärkas. 

Läs mer om elförsörjningen i södra Sverige här.

Nytt om Hurva – Sege

Ledningen Hurva-Sege är förnyad och bidrar till att öka kapaciteten till Malmöregionen


Svenska kraftnät har nu förnyat 400 kV-ledningen mellan Hurva och Sege. Den 3 november togs den moderniserade ledningen i drift vilket bidrar till att öka kapaciteten till i Malmöregionen. Förnyelsen är också viktig för användningen av förbindelser som SydVästlänken och Baltic Cable.

Ledningen Hurva-Sege är nu helt förnyad och åter i drift


Svenska kraftnät har nu genomfört förnyelsen av 400 kV-ledningen Hurva-Sege. Under den andra avbrottsperioden, 23 augusti till 26 oktober, har entreprenaden genomförts för den södra delsträckan från Tygelsjö ner till Sege. Därmed är hela sträckan Hurva-Sege förnyad och ledningen kunde återtas i drift 3 november.

Stölder av material på den södra sträckan


Under sommaren har projektet tyvärr drabbats av upprepade stölder av material som jordlinor, bultar, muttrar och stål på våra etableringsplatser längs den södra delsträckan. Stölderna har polisanmälts och kontakt förs med vaktbolag. Vi är väldigt tacksamma om ni håller ögonen öppna och omgående kontaktar oss om ni ser något misstänksamt vid arbetsområdet.

Dokument och kartor

Övergripande tidplan

Händelse Tidpunkt
Erhållen koncession 2016
Byggstart ny ledning 2020
Rivning befintlig ledning 2020-2021
Drifttagning ny ledning 3 november 2021

Kontaktpersoner

Ställ en fråga

Ställ din fråga och ange din e-post så svarar vi så snart vi kan.

Projektgrupp

Granskad