Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kompletterande arkeologiska undersökningar i oktober

Under oktober kommer mer grundligare arkeologiska undersökningar (steg 2) att utföras på ett 40-tal stolpplatser i Hurva-Sege. Arbetena kommer i detta fall att vara begränsade till ledningssträckningen mellan Hardeberg-trakten och Svenska kraftnäts stamnätsstation i Sege.

Sammanlagt är det är ett fyrtiotal stolpplatser som undersöks. Information skickas till de fastighetsägare och brukare som berörs av arbetet. Arbetena beräknas pågå under hela oktober och eventuellt även in i november.

Hur går utredningarna till?

Under sommaren 2018 och vintern/våren gjorde Svenska kraftnät arkeologiska undersökningar längs ledningssträckan Hurva-Sege inför förnyelsen. Syftet var att identifiera arkeologiska värden så att vi kan ta hänsyn till dessa under arbetet med ledningen. Nu ska kompletterande arkeologiska utredningar göras, så kallade steg 2, där identifierade platser undersöks noggrannare för att närmare bestämma vilka åtgärder som kan behöva vidtas.

Grävmaskin används för att ta upp de så kallade sökschakt för undersökningen. När utredningarna är avslutade återställs schakten. Vi använder enbart allmänna vägar och privata vägar som har statsbidrag samt vägar där vi har tillstånd. I åkermark använder vi oss av sedan tidigare anvisade körvägar. Tillfälliga skador som uppstår besiktigas, värderas och ersätts av våra kontaktpersoner.

Arkeologiska undersökningar görs stegvis och på vissa platser kan det bli aktuellt med ytterligare undersökningar. Om så skulle bli fallet kommer berörda fastighetsägare/brukare att få kompletterande information.

Peppe Eriksson.