Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu flyttar vi elledningen genom Ljusdal

Med start under 2017 planerar vi att flytta luftledningen som idag går genom Ljusdal. Den nya sträckningen kommer istället att gå runt Ljusdal för att sedan anslutas till Kläppa stamnätsstation söder om Ljusdal.

Ledningen behöver bytas ut

Dagens ledning genom Ljusdal är en del av elförbindelsen mellan Krångede i östra Jämtland och Horndal i Dalarna. Den bidrar till att säkerställa att vi har ett robust, driftsäkert och effektivt elsystem. Ledningen genom Ljusdal är byggd på 1940-talet och behöver nu ersättas med en ny. Efter dialog med bland andra Ljusdals kommun har vi föreslagit att flytta ledningen från tätorten. Ledningen kommer nu istället att dras runt staden. Genom att byta ut ledningen säkrar vi stamnätets kapacitet och minskar risken för att nätet överbelastas, vilket kan leda till strömavbrott. 

Driftsättning 2018

Vi planerar att påbörja arbetet med den nya ledningen i slutet av 2017 och bygga samt driftsätta ledningen under 2018. Därefter rivs den befintliga ledning som går genom Ljusdal samt en mindre ledning för optisk fiber som går väster om Ljusdal. 

Förhandsbesked för tillstånd att bygga ledningen

För att få bygga och driva en elförbindelse behöver vi ansöka om tillstånd och detta tillstånd kan efter en tid behöva förlängas. 1999 ansökte vi om förlängning av tillstånd för vår luftledning mellan Krångede i östra Jämtland och Horndal i Dalarna. En tid därefter började vi att undersöka möjligheten att dra om vissa sträckor som gick genom tätorter, bland annat där ledningen passerar genom Ljusdal. Mellan 2002 och 2008 har vi haft samråd om totalt fyra olika alternativ för sträckningen. Därefter har vi skickat in en ny tillståndssansökan där vi föreslog att ledningen skulle dras runt Ljusdal.

Tillståndsprocessen som vanligtvis tar ca 2 år har dragit ut på tiden och vi väntar på förlängt tillstånd för hela sträckan.Men eftersom ledningen genom Ljusdal är gammal och behöver bytas ut nu så har vi fått ett förhandsmedgivande från Energimarknadsinspektionen för att i förväg kunna bygga just den delen av ledningen som kommer att gå runt Ljusdal.