Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Långbjörn-Storfinnforsen:
Om projektet

Följ projektet via

Svenska kraftnät bygger en ny växelströmsledning mellan Långbjörn och Storfinnforsen för att förstärka transmissionsnätet i Sollefteå kommun. Den nya ledningen behövs för allt mer el produceras i norra Sverige – en ökning som ställer högre krav på transmissionsnätets kapacitet. 

Ny luftledning mellan Långbjörn och Storfinnforsen

Vi bygger en ny luftledning norr om Ramsele i Sollefteå kommun mellan stationerna Långbjörn och Storfinnforsen. I likhet med det övriga transmissionsnätet kommer ledningen att byggas för växelström. Totalt blir luftledningen cirka 38 kilometer lång och går till största delen genom skogsmark. Under 2019 påbörjades bygget av ledningen och driftsättning är planerat till 2022.

Transmissionsnätet behöver förstärkas när elproduktionen ökar i norr

Norra Sverige producerar allt mer förnyelsebar el i form av både vind- och vattenkraft. Det beror på att fler vindkraftsparker byggs och att effekten höjs i vattenkraftverken. För att transmissionsnätet ska klara av att ta emot den växande elproduktionen behöver det förstärkas med en ny ledning.

En ny ledning stärker transmissionsnätet och minskar risken för strömavbrott

Genom att bygga en ny ledning ökar vi transmissionsnätets kapacitet. Med ökad kapacitet kan transmissionsnätet transportera större mängder el på ett säkert sätt. Det minskar risken för att nätet överbelastas, vilket kan leda till strömavbrott.

 

Granskad