Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stämpling och värdering av skog efter sommaren

Med start i augusti stämplar och värderar vi skog som behöver avverkas för att ge plats åt ledningen. Först om vi erhåller tillstånd att bygga ledningen, kommer skog att avverkas. Beslut om det tillståndet, så kallad koncession från Energimarknadsinspektionen väntas komma under sommaren.

Med start i augusti kommer skog som behöver avverkas för att ge plats åt ledningen stämplas och värderas. Ingen skog avverkas emellertid förrän vi fått koncession från Energimarknadsinspektionen och tillstånd att bygga ledningen, ett beslut som väntas under sommaren 2018. Skogsgatan för den nya ledningen blir ca 44 meter bred. Även träd utanför skogsgatan som vid fall riskerar att skada ledningen, så kallade kantträd, stämplas för avverkning.

Stämpling och värdering görs av Vattenfall på uppdrag av Svenska kraftnät. Stämplade träd markeras med färg. Samma färg används för att markera bestånden tillhörande en fastighet. Färgen saknar betydelse i övrigt. Arbetet med stämpling och värdering väntas pågå under hela hösten 2018.

Värderingen görs enligt lantmäteriets skogssnorm

Samtidigt som stämplingen sker värderar vi den skogsmark som tas i anspråk. Värderingen avgör vilken ersättning som betalas ut till skogsägaren. Om vi får tillstånd att bygga ledningen kommer vi börja skicka ut ersättningserbjudanden löpande allt eftersom vi stämplar och värderar. Ersättningsnivåerna utgår ifrån Lantmäteriets skogsnorm från 2018. Skogsnormen tar hänsyn till markvärde, för tidig avverkning, samt storm- och torkskador. Du som äger skogen kan välja att själv avverka skogen eller att sälja den på rot, mer information om detta kommer vid ett senare tillfälle. I erbjudandet om ersättning gör vi ett påslag med 25 procent på intrångsersättningen och på värdet av eventuellt rotköp. Ersättningen för rotköp och rotposter motsvarar för området aktuella virkespriser. Om vi får tillstånd och det blir aktuellt med avverkning kommer vi att under året bjuda in till ett informationsmöte om våra ersättningar och avtal. Har du frågor om stämpling, värdering och ersättning redan nu är du välkommen att kontakta vår kontaktperson Hans Nilsson på tel. 070 -897 01 24.