Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kraftledningar och kraftledningsstolpe i skogslandskap

Vi har fått tillstånd att bygga den planerade ledningen mellan Långbjörn och Storfinnforsen

I sommar 2018 godkände Energimarknadsinspektionen vår koncessionsansökan för den planerade växelströmsledningen mellan Långbjörn och Storfinnforsen. Det betyder att vi nu har tillstånd att bygga och driva elledningen.

 Vi planerar att påbörja byggnationen under 2019 och ta ledningen i drift i slutet av 2020. Den nya ledningen blir ca 4 mil lång och kommer mestadels att gå i skogsmark mellan stationerna Långbjörn och Storfinnforsen, båda belägna i Sollefteå kommun, i Västernorrlands län.

Syftet med den nya ledningen är att förstärka stamnätet och öka anslutningsmöjligheterna för nyproduktion av el. Förstärkningen krävs också på grund av att det uppstår överlaster i transformatorstationen i Betåsen vid fel på ledningen mellan Långbjörn och Kilforsen.

Vad händer nu?

Med start i augusti började vi arbetet med stämpling och värdering av skog som behöver avverkas för att ge plats åt ledningen. Skogsgatan för den nya ledningen blir ca 44 meter bred. Även träd utanför skogsgatan som vid fall riskerar att skada ledningen, så kallade kantträd, stämplas för avverkning.

Stämpling och värdering görs av Vattenfall på uppdrag av Svenska kraftnät. Arbetet med stämpling och värdering väntas pågå under hela hösten 2018.

Samtidigt som stämplingen sker värderar vi den skogsmark som tas i anspråk. Värderingen avgör vilken ersättning som betalas ut till skogsägaren. Vi kommer under hösten att bjuda in till ett informationsmöte om våra ersättningar och avtal. Därefter kommer vi löpande skicka ut avtal med ersättningserbjudande. Har du som markägare i området frågor om stämpling, värdering och ersättning redan nu är du välkommen att kontakta vår kontaktperson Hans Nilsson på tel. 070 -897 01 24.