Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fotograf: Magnus Mikaelsson

Stämpling av skog och värdering av mark

Under året kommer Svenska kraftnät att påbörja arbetet med att stämpla den skog som behöver avverkas. Samtidigt värderar vi också den mark som tas i anspråk vid breddningen. Värderingen avgör vilken ersättning som ska betalas ut till skogsägaren.

Den nya ledningen byggs med undantag av sträckans ändar i en befintlig ledningsgata där det idag går en 220 kV-ledning. En 400 kV-ledning kräver dock en bredare ledningsgata, vilket innebär att den behöver att breddas till omkring 45 meter. Även träd utanför ledningsgatan men som vid fall kan skada ledningen avverkas.

Ersättningserbjudanden skickas ut löpande. Avverkningen av skogen kommer att inledas när Svenska kraftnät fått tillstånd att bygga ledningen, så kallad koncession, från Energimarknadsinspektionen. Skogen avverkas först när en överenskommelse nåtts mellan Svenska kraftnät och skogsägaren, om inte tidigare tillträde givits i lantmäteriförrättning.