Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fotograf: Magnus Mikaelsson

Vägavtal har skickats ut

När vi bygger den nya ledningen behöver Svenska kraftnät använda vägarna i området runt ledningsgatan. Vi vill därför att skriva så kallade nyttjanderättsavtal med berörda väghållare och vägföreningar. Nyttjanderättsavtalen har nu skickats ut till berörda väghållare och vägföreningar.

Avtalet reglerar rättigheter och skyldigheter mellan parterna samt erbjuder ersättning för att vi nyttjar vägen.

En del vägar behöver förstärkas för att klara de tunga transporterna under byggfasen. Alla vägar vi skriver nyttjanderättsavtal för besiktas före och efter byggnationen av ledningen. Det gör vi för att säkerställa att vi efterlämnar vägarna i minst lika bra skick som innan påbörjat arbete. Besiktningsarbetet utförs av oberoende besiktningsman tillsammans med representanter från Svenska kraftnät och ansvarig entreprenör. Vi ser gärna även att vägägaren deltar på besiktningen så att vi har en gemensam bild av vägens skick innan arbetet.

Eventuella skador på vägarna ska rapporteras och återställas löpande av ansvarig entreprenör.

Ersättning för vägar

Vid tecknande av ett nyttjanderättsavtal är minsta ersättning 1 000 kr per fastighet eller vägförening. Utöver det utgår ersättning på 2 kr per löpmeter och stolpe som vägen försörjer, men med ett maxbelopp på 10 kr per löpmeter. Det finns även ett maxbelopp för total ersättning på 44 300 kr, vilket är årets prisbasbelopp.