Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild från området vid transmissionsnätsstationen Midskog.

Framgångsrik driftsättning

Det omfattande förnyelseprojektet av station Midskog lider mot sitt slut. Sedan den nya stationen stod klar i juli 2020 har stationen och anslutande ledningar successivt tagits i drift.

Transmissionsnätsstationen Midskog, Ragunda kommun i Jämtland, har moderniserats för att öka driftsäkerheten, minska risken för störningar i elförsörjningen och ansluta ny vindkraft i området. Arbetet har skett i samarbete med Vattenfall Vattenkraft samt Jämtkraft Elnät AB som har en regionnätsstation på samma plats. På grund av projektets storlek har Svenska kraftnäts del av arbetet varit uppdelad i två entreprenader. Omexom har ansvarat för stationsdelen och Dalekovod för ledningsåtgärderna.

Den 3 juli 2020 driftsattes den första delen av stationen i Midskog framgångsrikt, och de första ledningsanslutningarna flyttades från den gamla stationen till den nya. Den 13 november 2020, togs den sista anslutande ledningen i drift.

Nu när både stationen och ledningsarbetena är klara, återstår rivningen av den gamla stationen. Rivningsarbetet påbörjas våren 2021, då kommer vi också att gräva upp gamla stolfundament i anslutande ledningars ledningsgata.

Kort om Midskog

Station:
- 400 kV ställverk (6 ledningar, 2 transformatorer 400/200 kV och 2 reaktorer)
- 220 kV ställverk (5 ledningar, 2 transformatorfack till Jämtkrafts 130 kV ställverk)
Ledning: 400 respektive 200 kV luftledningar för växelström
Nya stolpar på befintlig ledning: 37
Storlek nytt stationsområde: 7 hektar, motsvarande 20 fotbollsplaner