Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Samråd om alternativ sträckning vid Håsta

Svenska kraftnät bjuder in till ett skriftligt kompletterande samråd enligt 6 kap. miljöbalken om en alternativ sträckning vid Håsta för den planerade 400 kV luftledningen mellan Odensala-Överby, i Sigtuna kommun, Stockholms län.

Svenska kraftnät planerar en ny 400 kV elförbindelse mellan Odensala i Sigtuna kommun och Överby i Sollentuna kommun. Elförbindelsen ersätter den 220 kV-ledning som idag sträcker sig mellan stationerna Odensala och Överby. Ledningsprojektet är en av flera förstärkningsåtgärder som Svenska kraftnät genomför för att möta det växande behovet av el i Stockholmsregionen. Samrådet avser ny kraftledning för 400 kV samt tillhörande ledningsåtgärder mellan Odensala och Överby.

Svenska kraftnät genomförde under våren 2017 samråd om flera utredningskorridorer för den planerade förbindelsen. Under hösten 2019 genomfördes ett andra samråd om ett utbyggnadsförslag och 2020 ett kompletterande samråd för en delsträcka. Med anledning av den påverkan som bedöms uppstå för närliggande bostäder i Håsta har Svenska kraftnät i detta kompletterande samråd studerat ytterligare en alternativ ledningsdragning förbi den sammanhållna bebyggelsen i Håsta.

Svenska kraftnät samråder därför nu om en marginell justering av tidigare utredd sträckning. Samrådet sker enbart skriftligt.

Se samtliga samrådsunderlag under Dokument och kartor.