Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Porjusberget

Följ projektet via

Ny transmissionsnätsstation vid Porjus

Vi förnyar 400 kV-stationen i Porjus vid Lule älv. Stationen ansluter en ledning till Norge och är en strategiskt viktig knutpunkt i transmissionsnätet.

Ny transmissionsnätsstation vid Porjus

Vi förnyar 400 kV-stationen i Porjus vid Lule älv. Stationen ansluter en ledning till Norge och är en strategiskt viktig knutpunkt i transmissionsnätet.

Den första kraftstationen i Porjus driftsattes redan 1914 och var en av de första större stationerna i världen som till stor del byggdes under jord. Kvar i dag finns ett 400 kV-ställverk som ägs av Svenska kraftnät och ett 130 kV-ställverk som ägs av Vattenfall. Båda dessa anläggningar var i behov av förnyelse, därför påbörjade Svenska kraftnät och Vattenfall tillsammans arbetet med en ny station år 2016. Stationen har namnet Porjusberget och driftsattes hösten 2018. Efter att den nya stationen tagits i drift har arbete med att riva den gamla stationen pågått. 

Nytt om projektet

Porjus. Bild på kraftledning över skogsparti i skymning eller tidig morgon.

Slutbesiktning i januari 2023


Arbetet med anslutande ledningar till den nya stationen Porjusberget är snart klart. Slutbesiktning är planerad till 30 januari 2023.

Arbeten med anslutande ledningar i Porjus


Just nu pågår arbeten med anslutande kraftledningar till den nya transmissionsnätsstationen vid Porjusberget.

Återställande av väg påbörjas


Arbetet vid Porjusberget börjar närma sig sitt slut. Nu påbörjas arbetet med att återställa vägen genom Porjus via Postgatan och Vuosmovägen, som används för byggtrafik under projektet.

Tidplan

Händelse Tidpunkt
Avverkning på stationsområdet Våren 2016
Förberedande markarbeten Sommar 2016 och Sommar 2017
Vi bygger stationen Vintern 2017 - 2018
Drifttagning 2018
Karta som visar placeringen av transmissionsnätsstation vid Porjus

Ställ en fråga om Porjusberget

Ställ din fråga så svarar vi så snart vi kan.

Kontakt

Granskad