Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Porjusberget

Följ projektet via

Ny transmissionsnätsstation vid Porjus

Vi förnyar 400 kV-stationen i Porjus vid Lule älv. Stationen ansluter en ledning till Norge och är en strategiskt viktig knutpunkt i transmissionsnätet.

Ny transmissionsnätsstation vid Porjus

Vi förnyar 400 kV-stationen i Porjus vid Lule älv. Stationen ansluter en ledning till Norge och är en strategiskt viktig knutpunkt i transmissionsnätet.

Den första kraftstationen i Porjus driftsattes redan 1914 och var en av de första större stationerna i världen som till stor del byggdes under jord. Kvar i dag finns ett 400 kV-ställverk som ägs av Svenska kraftnät och ett 130 kV-ställverk som ägs av Vattenfall. Båda dessa anläggningar var i behov av förnyelse, därför påbörjade Svenska kraftnät och Vattenfall tillsammans arbetet med en ny station år 2016. Stationen har namnet Porjusberget och driftsattes hösten 2018. 

Nytt om projektet

Arbeten med anslutande ledningar i Porjus


Just nu pågår arbeten med anslutande kraftledningar till den nya transmissionsnätsstationen vid Porjusberget.

Återställande av väg påbörjas


Arbetet vid Porjusberget börjar närma sig sitt slut. Nu påbörjas arbetet med att återställa vägen genom Porjus via Postgatan och Vuosmovägen, som används för byggtrafik under projektet.

Kommande rivning av befintlig ledning


När Vattenfall är klara med att bygga om sina ledningar mellan Porjus nya station och station Porjusberget river vi en av våra befintliga 400 kV ledningar däremellan.

Tidplan

Händelse Tidpunkt
Avverkning på stationsområdet Våren 2016
Förberedande markarbeten Sommar 2016 och Sommar 2017
Vi bygger stationen Vintern 2017 - 2018
Drifttagning 2018
Granskad