Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

I höst står stationen på Porjusberget klar

Svenska kraftnät och Vattenfall Eldistribution AB bygger en ny stamnätsstation vid Porjus. Den nya stationen ersätter de två stationer som Svenska kraftnät och Vattenfall har i området idag. Under vintern har Svenska kraftnät monterat stålet på stationen och installerat apparater samt kontrollanläggning i manöverbyggnaden. I början av april kommer två tunga transporter köras genom Porjus och upp till stationen.

Tunga transporter i april

Söndagen den 8 april samt fredagen den 13 april planerar vi att transportera de största apparaterna till den nya stationen. Det är två stycken transformatorer som kommer att fraktas med tåg till Gällivare för att sedan transporteras på trailers på väg E45 till Porjus. De är framme vid Porjus på eftermiddagen den 8 april respektive den 13 april och kommer att köra upp till stationen via Postgatan och Vuosmovägen. Vid vissa passager kommer trailern spärra av delar eller hela vägen. Det är svårt att uppskatta hur lång tid det kommer att ta för transporterna från väg E45 upp till stationen då det påverkas av väglaget just den dagen. Men entreprenören uppskattar att det kan ta mellan 1 till 3 timmar för att åka upp till stationen och sedan ca 1 timme för att åka ner till väg E45 igen. Entreprenören har tillstånd för transporten från Jokkmokks kommun och Trafikverket. Eventuella skador på vägen på grund av dessa transporter hanteras mellan entreprenören och kommunen. Vi ber om ursäkt för det eventuella besvär dessa transporter skapar.

Sista byggsäsongen för stationen men arbetet helt klart 2021

I vår och sommar forsätter Svenska kraftnät och Vattenfall med att färdigställa den nya stamnätsstationen Porjusberget. Transporter av cement och stål till stationen kommer att köras på vägen upp till stationen. En del transporter av stål kommer att användas vid stationsområdet till de ledningsstolpar som ska byggas. Stolparna monteras under våren, en del stolpar reses under sommaren med samtliga stolpar vid stationen kommer att vara uppe i oktober i år då stationen ska tas i drift. Vi planerar vara klara med stationen och ta den i drift i oktober 2018. Vattenfall tar sina delar i drift etappvis från oktober 2018 till 2020. Vattenfall kommer att bygga om sina 130 kV ledningar samt bygga om sin station vid Porjus vattenkraftstation. Arbetet med ledningar och de gamla stationerna färdigställs helt under år 2020-2021.

När det går för fort på vägen

Vi har fått samtal från er boende om transporter som inte hållit de hastighetsbegränsningar som vi upprättat. Vi har pratat med entreprenören och de ber om ursäkt och meddelar att de nu ska hålla sig till hastighetsbegränsningarna. Vi uppskattar att ni ringer oss och påtalar detta och finns det något annat ni undrar över eller vill pratat med oss om hittar du kontaktuppgifter här nedan.