Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Porjusberget:
Om projektet

Följ projektet via

Svenska kraftnät bygger en ny transmissionsnätsstation vid Porjus. Den nya stationen ersätter de två stationer som Svenska kraftnät och Vattenfall har i området idag. För att kunna ansluta den nya stationen till transmissions- och regionnät behöver vi även anpassa de kraftledningar som är närmast de nuvarande stationerna. Under sommaren 2016 påbörjades arbetet med ledningarna och den nya stationen. Stationen tas i drift hösten 2018 och arbetet med ledningarna färdigställs under åren 2020-2021.

Den första kraftstationen i Porjus driftsattes redan 1914. Idag finns där en 400 kV-station som ägs av Svenska kraftnät och en 130 kV-station som Vattenfall äger. Båda anläggningarna var i behov av förnyelse och därför inledde Svenska kraftnät år 2016 förberedande arbeten inför byggandet av en ny station tillsammans med Vattenfall. Tillsammans har vi nu byggt en ny station med namnet Porjusberget. Det nya stationsområdet upptar en yta av nio hektar. Svenska kraftnäts del av stationen togs i drift under hösten 2018. 

Granskad