Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bygget av Skanstull station går in i nästa fas

Svenska kraftnät går nu in i nästa fas i byggandet av Skanstull station, den nya transmissionsnätsstationen i Mårtensdal i Hammarby Sjöstad. Skanstull station är en av flera förstärkningar av Stockholmsregionens elnät.

Svenska kraftnäts entreprenör Linxon Sweden AB utför arbetet, som under våren 2021 främst innebär att platsgjuta det nya stationshusets betongväggar under marknivå. Under 2020 har det utförts en rad åtgärder på arbetsområdet, så som grävningsarbeten, spontning, schaktning, hydraulspräckning av berg samt bortforsling av schaktmassor.

Nya arbetsmoment medför ökad byggtrafik i området

Den sista veckan i juni 2021 inleds arbetet med att montera pre-fabricerade betongelement i den nya stationsbyggnaden. Arbetet väntas pågå fram till december 2021. Detta innebär fortsatt tung byggtrafik till och från
stationsområdet. Det väntas bli mellan fyra och åtta lastbilar, på mellan 18-27 meter, som kör till och från området dagligen. Lastbilarna kommer huvudsakligen att köra in i området från Mårtensdalsgatan och ut via Hammarbyallé, alltså kommer det att bli genomgående trafik.

I slutet av året och i början av 2022 utförs fasadarbete på stationsbyggnaden, avslutningsvis installeras den avancerade utrustningen och stationen kan tas i drift, preliminärt är det planerat till sommaren 2023.

Elnätet förstärks i Stockholm

Den nya stationen byggs för spänningsnivån 400 kilovolt (kV) och är en av flera förstärkningar av Stockholmsregionens elnät för att möta det växande behovet av el. Stationen byggs intill Fryshuset i Mårtensdal i Hammarby Sjöstad, strax söder om Södermalm. Samtidigt bygger Ellevio ett nytt ställverk för regionnätet ett stenkast bort. Till stationen Skanstull kommer 400 kV-kablar från stationerna Anneberg i norr och Snösätra i söder att anslutas.

Välkommen att kontakta oss

Tack för ditt tålamod med vårt arbete att förstärka elnätet och öka kapaciteten av el i den växande Stockholmsregionen. Välkommen att kontakta oss vid frågor.

Tomas Nilsson, projektledare Linxon
E-post: tomas.nilsson@linxon.com
Telefon: 070-630 20 93

Peter Berg, projektledare Svenska kraftnät
E-post: peter.berg@svk.se
Telefon: 010-475 84 27