Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Mätningar av steg- och beröringsspänningar längs ledningen

Byggnationen av den nya luftledningen pågår för fullt och görs i etapper. Nu är det dags att tillfälligt ta ledningen i drift. I samband med det gör vi steg och beröringsspänningar under ett par dagar.

Mätningarna behöver göras för att säkerhetsställa att ledningen är säker då den tas i drift och genomförs mellan 14–15 oktober. En mätningskonsult kommer då att beträda de fastigheter som berörs. Mätningen sker med hjälp av bärbar mätutrustning så ingen åverkan på tomtmarker kommer att ske.

Den nya 400 kV-ledningen ersätter en 220-kV ledning för att kunna 2022 öka kapaciteten till Stockholm regionen. Till stor del byggs den nya luftledningen i den befintliga ledningsgatan. Längs den södra sträckan, mellan stolpe 8–31 är det nybyggd ledning som kopplas ihop med befintlig ledning i norr, och tas tillfälligt i drift för att försörja Stockholmsregionen med el över vintern. Därefter tas den ur drift igen i mitten av mars för att resterande del av ledningen ska kunna byggas klart.