Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu fortsätter byggnationen av ledningen mellan Snösätra-Ekudden

I början av mars 2021 återupptas arbetet med att bygga färdigt den sista delen av den nya 400 kV-ledningen mellan Snösätra i Stockholm och Ekudden i Huddinge.

Arbetet har sedan november haft ett tillfälligt uppehåll, då den färdiga delen av ledningen har varit drift för att förse Stockholm med el under vintern. I takt med mildare temperaturer väntas Stockholms elförbrukning vara lägre, det innebär att ledningen mellan Snösätra-Ekudden från mitten av mars åter tas ur drift för att färdigställas.

- Vår entreprenör inleder arbetet med att riva det som finns kvar av den gamla ledningen mellan Myrängen och Högdalen. Därefter ska sex nya stolpar monteras längs sträckan och nya linor dras, arbetet kommer att pågå fram till mitten av sommaren 2021, säger Svenska kraftnäts projektledare Kine Larsson.

Det inledande rivningsarbetet pågår i några veckor och utförs dagtid. Då demonteras gamla stolpar och faslinor med hjälp av lyftkran, de klipps i mindre bitar och forslas bort i containrar. Eftersom ledningen korsar flertalet vägar kommer tillfälliga skydd att byggas upp över vägarna i början av mars.

- Skydden är till för att säkra förbipasserande och för att förebygga olyckor på trafikerade väger, de tas bort så snart de nya ledningarna är dragna, säger Kine Larsson.

I samband med att skydden monteras kommer framkomligheten vid Magelungsvägen i Stockholm och Lissmavägen i Huddinge att vara begränsad under kortare perioder.

Välkommen att kontakta oss

Tack för ditt tålamod med vårt arbete att förstärka elnätet och öka kapaciteten av el i den växande Stockholmsregionen. Välkommen att kontakta oss vid frågor.

Henric Carlsson, kontaktperson för markägarfrågor på Svenska kraftnät Telefon: 076-108 59 43, E-post: henric.carlsson@vattenfall.com

Milica Dragas, kontaktperson hos entreprenören Dalekovod Telefon: 070-611 71 71, E-post: milica.dragas@dalekovod.hr

Kine Larsson, projektledare på Svenska kraftnät Telefon: 010-475 80 79, E-post: kine.larsson@svk.se

Karta över ledningen

karta snösätra-ekudden.jpg