Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Samråd om ett utbyggnadsförslag

I maj fortsätter samrådsprocessen med berörda för att informera och ta emot synpunkter på den planerade luftledningen. Efter en längre tids utredning har vi valt att gå vidare med en av de utredningskorridorer som vi presenterade tidigare under samrådsprocessen 2015, alternativet A-sambyggd.

Utbyggnadsförslaget innebär att befintlig 220 kV-ledning mellan Högdalen och Ekudden ersätts med en cirka 10 km lång 400 kV-ledning mellan stationerna Snösätra och Ekudden. Mellan Gullarängen och Ekudden kommer ledningen att sambyggas med Vattenfalls planerade 130 kV-ledning. Vattenfalls ledning byggs därmed i samma stolpar som Svenska kraftnäts nya 400 kVledning på denna sträcka. Den nya luftledningen planeras till stor del att byggas i befintlig ledningsgata.

Vi har valt det sträckningsalternativ som vi bedömer vara lämpligast och som sammantaget påverkar omgivning och miljö på minsta möjliga sätt. I dagsläget utgörs utbyggnadsförslaget av en 40–60 meter bred utredningskorridor inom vilken den detaljerade sträckningen senare bestäms.