Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tillståndsansökan inlämnad till Energimarknadsinspektionen

Efter en längre tids samrådsprocess med berörda fastighetsägare, myndigheter, kommuner och allmänhet, har vi valt en sträckning som vi har ansökt om tillstånd för.

Utbyggnadsförslaget innebär att de 220 kV-ledningar som idag finns i området, mellan Högdalen och Ekudden, ersätts med en cirka 10 km lång 400 kV-ledning mellan stamnätsstationerna Snösätra och Ekudden.

Mellan Gullarängen och Ekudden kommer ledningen att sambyggas med Vattenfalls planerade 130 kV-ledning. Det innebär att Vattenfalls ledning byggs i samma stolpar som Svenska kraftnäts nya luftledning.

Den nya luftledningen planerar vi till stor del att bygga längs samma sträcka som den nuvarande ledningen. Alldeles i början av sträckningen avviker dock den nya luftledningen från befintlig ledningsgata för att undvika att den byggs för nära bostadsområdet i Fagersjö. På ytterligare två platser, vid Myrängen och Västeräng, justeras sträckningen något på grund av bebyggelsen i närheten.

Vad händer härnäst?

Energimarknadsinspektionen (Ei) kommer att skicka ut tillståndsansökan på remiss till berörda fastighetsägare och myndigheter. Det innebär att de åter igen får möjlighet att lämna synpunkter på våra planer. Därefter tar Ei beslut om koncession vilket, tillsammans med andra nödvändiga avtal, innebär tillstånd om att få bygga elförbindelsen.

Under 2017 projekterar vi längs sträckan där ledningen ska byggas.Det innebär bland annat att vi under-söker exakta stolpplaceringar.

Preliminär byggstart 2020

Under 2018 kommer vi att förbereda inför byggstarten som i dagsläget beräknas ske under 2020. Så fort vi har alla nödvändiga tillstånd påbörjar vi arbetet med att upphandla en entreprenör som ska genomföra byggarbetet. Inför byggstart informerar vi åter igen alla berörda.