Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Montering av stolpar

Svenska kraftnät bygger om 400 kV-ledningen mellan Storfinnforsen och Midskog. Det gör vi för att möta kraven på ett modernt stamnät med högre kapacitet, bättre överföringsförmåga och mindre energiförluster. Nu monteras stolpar i den nya ledningssträckningen.

Helikopter för montering av stolpar

Några stolpar är redan på plats. Under augusti kommer vi att fortsätta monteringen av ytterligare ett sjuttiotal stolpar. Det motsvarar ungefär hälften av det totala antalet. För att effektivisera arbetet kommer vi att använda en lågflygande helikopter. De arbetstider som gäller är vardagar kl. 07.00-19.00, mellan augusti och september. Om vi eventuellt skulle behöva förändra arbetstiderna kommer vi att ansöka om det hos tillsynsmyndigheten vid Ragunda respektive Sollefteå kommuner.   

Skarvning av faslinor

Mellan augusti och september kommer vi att skarva faslinor mellan stolparna. Det sker på fyra platser. Sprängskarven består av ett aluminiumrör lindat med en pentylstubin. Den utlöses med hjälp av en tändhatt som i sin tur tänder en stubintråd. Före och efter sprängning kommer en varningssignal att ljuda, tre korta signaler före och en lång signal efter sprängning. Ljudet kan påminna om ett gevärsskott i ljudstyrka men är något dovare. 

Trafik i området

Det kommer att vara mycket trafik i området under en tid framöver, både vanliga bilar och tyngre fordon. Det team som arbetar i området är internationellt. Registreringsskyltarna på bilarna är därför från flera länder.

Fortsatt arbete under 2018-2019

När det här arbetet är slutfört har vi kommit halvvägs i projektet. Hela ledningen beräknas vara färdig under första halvåret 2019.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer går det bra att kontakta Roger Lyxell, projektledare Svenska kraftnät, tel. 010-475 85 47 och Stefan Sahlén, Tecnolines och Sandahls Entreprenad, tel. 076-213 07 88.