Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Storfinnforsen–Midskog:
Om Storfinnforsen — Midskog

Följ projektet via

Svenska kraftnät bygger om världens äldsta 400-kilovoltsledning mellan Storfinnforsen och Midskog. Ledningen togs i drift 1952 och har nått sin tekniska livslängd och behöver ersättas med en ny ledning för att klara kraven på ett starkare transmissionsnät. Med en modern ledning kan vi bättre ta tillvara på den el som produceras.

Världens äldsta ledning behöver moderniseras

Ledningen mellan Storfinnforsen och Midskog är världens äldsta 400 kV-ledning. Den togs i drift redan 1952 och är en av många gamla transmissionsnätsledningar som behöver ses över och byggas om för att möta samhällets elbehov. Genom att modernisera ledningen uppnår vi högre kapacitet, betydligt bättre överföringsförmåga och mindre energiförluster.

En modern ledning tar bättre tillvara på områdets vindkraft

Flera nya vindkraftverk kommer att byggas i området runt Sollefteå. När vindkraften byggs ut kommer mer el att produceras och utsätta områdets elnät för större belastning. För att klara det måste ledningen mellan Storfinnforsen och Midskog ersättas av en ny med högre kapacitet. Med en ny ledning tar vi bättre tillvara på elen från vindkraften. Elförsörjningen i området blir driftsäkrare, effektivare och miljövänligare.

En ny ledning ska ersätta den gamla mellan Storfinnforsen och Midskog

Ledningen är 62 kilometer lång och den nya 400 kV-ledningen byggs med några små justeringar längs samma sträcka som den gamla. Den gamla ledningen kommer sedan att rivas när den nya är driftsatt. 

Den nya ledningen beräknas vara färdig 2022

Vårt arbete med att bygga om ledningen började i slutet av 2016 och beräknas vara klart sommaren 2022.

Här kan du läsa mer om vad som händer i projektet just nu.

 

 

Granskad