Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Många intressanta fynd vid arkeologisk utgrävning

Sedan en boplats från stenåldern identifierats längs ledningsgatan, har vi genomfört kompletterande arkeologiska undersökningar vid Fjärdtjärnen. Utgrävningen är nu klar och flera intressanta fynd har hittats.

Under utgrävningen av stenåldersboplatsen, som ligger vid Borgvattnet 108:1, har man hittat bland annat ben, flera sorters keramik och föremål gjorda i sten, till exempel pilspetsar och små skrapor som användes för att bearbeta skinn, ben och trä med. Utgrävningen leddes av arkeologen Elise Hovanta.

 - Utgrävningen har gått jättebra, vi har hittat mycket fyndmaterial, berättar Elise Hovanta. Människor har troligtvis återkommit till denna plats under 6 000 år, för fynden ser ut att komma från både stenåldern, bronsåldern och kanske järnåldern.

 Bland annat den här pilspetsen hittades vid den arkeologiska utgrävningen

Den här pilspetsen hittades vid den arkeologiska utgrävningen. 
Foto: Niklas Groop, Stigfinnaren Arkeologi och kulturhistoria AB

Den arkeologiska undersökningen är nu avslutad och för arkeologerna väntar arbetet med att analysera de många fynden. Inför det fortsatta arbetet med ledningssträckan kommer ett område att hägnas in för att undvika påverkan på kvarvarande boplatsdelar.