Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trolltjärn

Följ projektet via

Ny transmissionsnätsstation för mer förnybar energi

Vi bygger en ny station vid ledningen mellan Letsi och Betåsen för att kunna ansluta mer vindkraft till transmissionsnätet.

Ny transmissionsnätsstation för mer förnybar energi

Vi bygger en ny station vid ledningen mellan Letsi och Betåsen för att kunna ansluta mer vindkraft till transmissionsnätet.

För att kunna ansluta etapp 2 i den stora vindkraftsparken Markbygden till transmissionsnätet byggs en ny 400 kV-station i Trolltjärn utanför Arvidsjaur. Station kopplas ihop med ledningen som går mellan Letsi i Jokkmokks kommun och Betåsen i Sollefteå kommun. 

Den nya stationen togs i drift hösten 2020. Stationen möjliggör för anslutning av 1300 MW vindkraft till transmissionsnätet.

Nytt om projektet

Station Trolltjärn är nu driftsatt


Söndag 23 augusti 2020 driftsattes station Trolltjärn efter nära 6 års arbete. Stationen möjliggör anslutning av el från norra Europas största vindkraftspark till det svenska transmissionsnätet.

Byggnationen i Trolltjärn fortsätter enligt plan


Arbetet med att bygga det nya ställverket i Trolltjärn fortsätter enligt tidsplanen. Det väntas tas i drift hösten 2020.

Arbetet med det nya ställverket i Trolltjärn påbörjas under sommaren


En ny stamnätsanläggning för 400 kV kommer att byggas i Trolltjärn för anslutning av vindkraft i Arvidsjaur kommun. Under sommaren 2018 kommer arbetsplatsen att etableras och markarbeten påbörjas. Arbetena med byggnation...

Tidsplan

Händelse  Tidpunkt 

Projektstart 

 2014

Byggstart

 Hösten 2018 

Mark- och fundamentarbeten 

Vår/sommar 2019

Byggnation ställverk 

2019-2020

Drifttagning

Hösten 2020

 

Granskad